Pārvērtējis visu • IR.lv

Pārvērtējis visu

8
Kriminologs, Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās fakultātes dekāns Andrejs Vilks. Foto: Ieva Lūka, LETA
Anda Burve-Rozīte

Jaunās Gaismaspils tapšanas laiku Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks (53) uztvēra kā vienu no saspringtākajiem un interesantākajiem savā dzīvē. Taču šovasar darba darīšanās Londonā viņam uz ielas kļuva slikti. Sekoja ilgs, nopietns ārstēšanās posms. Tagad Vilks dienas pavada Vaivaru Rehabilitācijas centrā un cer pēc pāris mēnešiem atgriezties aktīvajā dzīvē

Andra Vilka sekretāre klausās! Priecīga sievietes balss jokojot atsaucas, kad novembra sākumā zvanu Nacionālās bibliotēkas direktoram. Tobrīd Vilks vēl ārstējās Stradiņos, veikli satvert mobilo tālruni viņam nav viegli. Tādēļ viņa vietā to paceļ sieva. «Sekretāre klausās!» bija jūtams tik daudz mīlestības. Vairākus mēnešus Vilka kundze dzīvojusi līdzi vīram, gaidījusi atgūstamies no smagās veselības krīzes.

Kopš asinsizplūduma mugurkaulā, ko Andris Vilks piedzīvoja šovasar Londonā uz ielas, nekavējoties slimnīcā tika operēts un pēcāk – pārvests uz Latviju, lai turpinātu atveseļošanos, viņš draugu un kolēģu vidū jau iemantojis apbrīnu par spēju notikušo uztvert ar dzīvesprieku un pārliecību, ka tiks uz kājām. Vilka gadījumā «tikt uz kājām» jāsaprot burtiskā nozīmē. Pirms operācijas Londonā un pēcāk, ārstējoties Stradiņu intensīvās terapijas nodaļā, viņš nezināja, vai ķermenim izdosies pārvarēt paralīzi. Netveramo pārdzīvojumu, atkal sajūtot – pa vienam vien – savus roku un kāju pirkstus, var izprast tikai cilvēks, kurš piedzīvojis ko līdzīgu.

Tagad Vilks ir apņēmības pilns jau februārī atgriezties aktīvajā darba dzīvē – gan bibliotēkā, gan kā pasniedzējs Latvijas Universitātē. Viņš nebeidz slavēt un tencināt kolēģus, kuri slimošanas mēnešos veikuši visus darbus, Vilku notiekošajā iesaistot telefoniski. Tenkas, ko pats dzirdējis, – ka Vilks slims un bibliotēkā nekas nenotiek -, viņš pārcērt ar miermīlīgu, bet stingru: «Muļķības!» Viss notiek!  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu