Toskānas vīnu renesanses tēvs • IR.lv

Toskānas vīnu renesanses tēvs

5
Pjero Antinori pārstāv vīndaru ģimenes 26.paaudzi. Foto — Mārtiņš Zilgalvis, F64
Pauls Raudseps

Vienlaikus ļoti vecs un pārsteidzoši jauns. Tā varētu raksturot gan Antinori namu, kurš jau vairāk nekā 600 gadu Toskānā nodarbojas ar vīna ražošanu, gan senās ģimenes galvu – 72 gadus veco marķīzu Pjero Antinori, kurš novembra vidū viesojās Rīgā

Antinori ir viens no vecākajiem ģimenes uzņēmumiem pasaulē. Tās dibinātājs Džovani di Pjero Antinori tālajā 1385.gadā kļuva par Florences vīna tirgotāju ģildes biedru, un kopš tā brīža ģimene, neraugoties uz dažu tās locekļu iesaistīšanos politikā, baznīcā vai mākslā, vienmēr nodarbojusies ar vīna ražošanu. Tās uzņēmuma galvenā mītne vēl aizvien atrodas 1506.gadā ģimenes pirktajā palaco pašā pilsētas centrā pie laukuma, kas nes ģimenes vārdu, tikai pavisam netālu no slavenā Florences doma.

Pjero Antinori pārstāv ģimenes 26.paaudzi, un savu izjūtu par vīnu viņš skaidro arī ar ģimenes ilgo saistību ar Florenci, renesanses šūpuli. «Es augu starp skaistām lietām, skaistām ēkām, mākslas šedevriem. Tā ir privilēģija, kura mums palīdz novērtēt skaistumu un attīstīt estētisko gaumi. Tas ir svarīgi arī ražojot vīnu, kuram ir jābūt zināmai elegancei un stilam.» 

Taču pārāk cieša pieķeršanās vēsturei un tradīcijām var kļūt par slogu, un neviens uzņēmums, kurš nav gatavs mainīties līdzi laikam, nespēj izdzīvot pat desmit gadu, kur nu vēl sešsimt. Pjero Antinori, kurš pārņēma ģimenes biznesu 1966.gadā, ir spējis to būtiski pārveidot, vienlaikus mainot arī pasaules priekšstatu par Toskānas vīniem.
 
Supertoskānieši
«Agrāk vīna industrija Itālijā gandrīz visu uzmanību pievērsa kvantitātei, nevis kvalitātei. Cilvēki dzēra daudz vīna, un viņi gribēja lētu mantu. Taču ir notikušas fundamentālas dzīves stila izmaiņas, tagad cilvēki dzer mazāk, un viņi vēlas kvalitāti. Par laimi, 70.gadu sākumā mēs sapratām, ka Itālijā ir iespējams ražot augstas kvalitātes vīnus.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu