Jana Ladusāne, uzņem ceļotājus • IR.lv

Jana Ladusāne, uzņem ceļotājus

3
Koučsērferi jeb dīvānu sērfotāji ir atvērti pasaulei, viņiem nevajag tradicionāli zvaigžņotās viesnīcas un ierastos tūrisma maršrutus. Foto — Raitis Plauks, F64

Jana uz sava baltā, mīkstā dīvāna ir izmitinājusi 50 viesu

«Pārsteidzoši daudz ceļotāju no Austrālijas un Jaunzēlandes, itāliešu, daudz spāniski runājošo no Dienvidamerikas, Spānijas un Argentīnas.» Šķirstot savu koučsērferu (couchsurfers – angļu val.) viesu grāmatu, viņa atklāj, ka dažus ceļotājus neatceras vispār, taču citi paliek atmiņā uz ilgu laiku. Kāds puisis no Taizemes atstājis krāšņu zīmējumu, un Jana, nesen atgriežoties no ceļojuma Vjetnamā, atpakaļceļā pārnakšņojusi pie šī paša puiša Bangkokā. «Tas ir fantastiski, ja ir draugi visās pasaules malās, pie kuriem jebkurā brīdī varu iegriezties.»

Par koučsērfingu viņa zināja jau sen, taču iespēja to izmantot radās brīdī, kad pārcēlās uz savu dzīvokli. Kad ierīkoja internetu, pievienojās koučsērferiem. Couchsurfing.org ceļotāji veido profilus, raksta atsauksmes par citiem biedriem, meklē vai piedāvā naktsmājas. Izvēloties īpaši uzmanīgi jāiepazīstas ar ceļotāju profila informāciju, fotogrāfijām un citu cilvēku atsauksmēm par viņiem. Ne jau visi, kuri vēlas palikt pie Janas, tiek pieņemti: «Uzņemu ceļotājus, kuri šķiet interesanti un ar kuriem kopā pavadītais laiks būs noderīgs.» Pirmais viesis bija puisis no Londonas – pa pusei irānis, pa pusei vācietis, kurš pelnīja naudu Londonā, mācot skrituļslidošanu. Sērferiem jārēķinās, ka dzīvošanas apstākļi nebūs kā luksusa viesnīcā. Kad Jana ar draudzeni bija Peru, viņu istabiņa bija trīs reiz trīs metrus liela telpa ar matraci uz grīdas un bez logiem! Puisis tur glabāja sērfinga dēļus. «Vislabākais ceļojot man šķiet tas, ka iepazīstu vietas no vietējo iedzīvotāju redzējuma.» Peru Janai tik ļoti patika tieši koučsērfinga dēļ: «Vietējais puisis aizveda mūs uz īstu sērfotāju pludmali, kur citādi mēs nebūtu nonākušas!» Arī Lihtenšteina Janai iepatikusies tieši koučsērfingā sastapto cilvēku dēļ. «Lihtenšteina ir kā miniatūra latviešu pilsētiņa kalnos – īsta lauku idille! Viena ceļojuma laikā Lihtenšteinā atgriezos trīs reizes.»

Ceļojot, pateicībā par naktsmājām, cilvēki kaut ko uzdāvina vai izmaksā vakariņas. Taču visbiežāk viesi gatavo kādu tradicionālu nacionālo ēdienu. Dažkārt arī Jana pārsteidz ciemiņus: «Brīvdienās izcepu viņiem biezpiena plācenīšus. Biezpiens viņiem ir kaut kas ekstravagants!» Arī ceļotāji mēdz sagādāt patīkamus pārsteigumus: «Reiz pārnācu mājās un redzu – izmazgātas grīdas! Nu, forši taču!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu