Dimanta Spīdola • IR.lv

Dimanta Spīdola

6
Rūta Dimanta
Anita Brauna

Ziedot.lv vadītāju Rūtu Dimantu uztrauc, ka Latvijā ir daudz cilvēku, kas nabadzību izvēlējušies kā dzīvesveidu. Bet nodarboties ar labdarību viņa aicina, lai sajustos labi savās, nevis citu acīs

Saruna ar Rūtu Dimantu gāž vienu šablonu pēc otra. «Cilvēki Latvijā ir fantastiski – sirsnīgi un labi!» viņa saka vārdus, kuriem, šķiet, nav nekāda sakara ar to cilvēku kopumu, kas dominē ikdienas ziņās, interneta pasaulē vai Rīgas ielu burzmā. Vēl jo vairāk, Rūta zina teikt, ka «tas ir mīts, ka bagātie neziedo» – Ziedot.lv saņem lielus ziedojumus, ir cilvēki, kuri ziedojuši desmit tūkstošus latu un vairāk.

Nupat Rūta Dimanta piešķīra jaunus vaibstus arī Spīdolas balvai – viņa kā labdarības organizācijas vadītāja izpelnījās gada balvu ekonomikā. Dienu vēlāk Rūta saņēma arī Triju Zvaigžņu ordeni. «Es domāju, ka tas ir krīzes rezultāts,» godalgu sakritību skaidro to ieguvēja. «Mēs vadījām sabiedrības atbildi krīzei un to vienojām, lai saprastu, ka no katra individuālas rīcības būs atkarīgs, vai krīze tiks pārvarēta. Tas nav atkarīgs no viena Valda Dombrovska vai Ministru kabineta,» spriež Rūta, vēlā darbdienas pēcpusdienā malkojot kafiju Muklājā. Viņa ir tikko atsteigusies no Lielvārdes, kur labdarības ideju popularizējusi skolēniem.

Taču Rūta nav akla labdare. Viņa ir lietišķa, un visam, ko dara, ir racionāla jēga. Ziedot.lv darbības filozofija, kā mēdz teikt, ir iedot cilvēkam makšķeri, nevis zivi. «Patērētāji, kas ir iemācījušies veģetēt uz citu cilvēku nodokļiem, nav mūsu organizācijas klienti.» Ziedot.lv arī nesniedz palīdzību, lai apmierinātu cilvēku pamatvajadzības. «Labdarības organizācijas mērķis nav budžeta caurumu lāpīšana. Bet, ja mēs šajā valstī kādā jomā gribam dzīvot labāk nekā to ļauj samaksātie nodokļi, tad varam dalīties ar savu privāto naudu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu