Nedrīkst padoties nogurumam • IR.lv

Nedrīkst padoties nogurumam

3
Eiropas Komisijas pārstāvis Gabriele Džudiče tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru pērn jūlijā. Foto — Ieva Čīka, LETA
Pauls Raudseps

Latvijas lielākā aizdevēja – Eiropas Komisijas – delegācijas vadītājs Gabriele Džudiče pirmajā intervijā latviešu medijam iesaka nepalikt reformu pusceļā

Palīdzības programma Latvijai bieži tiek saistīta ar Starptautisko Valūtas fondu, taču patiesībā no Latvijas saņemtajiem 4,2 miljardiem eiro 2,7 miljardus jeb divas trešdaļas aizdevusi Eiropas Komisija, un ar to valdībai jāsaskaņo palīdzības programmas noteikumi. Gabriele Džudiče vada EK delegāciju kopš vētrainā 2009.gada pavasara un tagad ekskluzīvā intervijā žurnālam Ir atklāj savu redzējumu par 2011.gada budžetu.

Kā vērtējat pasākumus, ar kuriem valdība cer panākt budžeta deficīta samazinājumu 2011.gadā?
Komisija ir norūpējusies par dažiem šajā plānā iekļautajiem pasākumiem. Kad vienojāmies, ka konsolidācijas apjoms 2011.gadā varētu būt ap 280 miljoniem latu, mēs arī vienojāmies, ka deficīta samazināšana jāpanāk ar augstas kvalitātes pasākumiem. Budžeta konsolidācijai jābūt ilgstpējīgai, nevajadzētu izmantot pagaidu pasākumus. Turklāt pasākumiem jāveicina tautsaimniecības ilgtermiņa izaugsme un jābūt taisnīgi sadalītiem starp dažādām iedzīvotāju grupām.

Patlaban nešķiet, ka visi valdības priekšlikumi atbilst šiem principiem, tāpēc mēs turpinām diskusijas ar valdību, lai noskaidrotu, vai tā var atrast labākus pasākumus. Tādus, kuri uzlabo valsts sektora efektivitāti, un, ja nepieciešams, arī tādus, kas uzlabo ienākumus. Tas nenozīmē, ka to var darīt, tikai palielinot nodokļu likmes. Var arī palielināt ar nodokļiem apliekamo bāzi un cīnīties pret pelēko ekonomiku. Bet vispār ir jāuzlabo sabiedriskā sektora efektivitāte, jo ir lielas iespējas nodrošināt tos pašus, varbūt pat labākus pakalpojumus par zemāku cenu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu