Šķidrā konsolidācija • IR.lv

Šķidrā konsolidācija

3
Pauls Raudseps

Priekšlikumi neatrisina ilgtermiņa neatbilstību starp ienākumiem un izdevumiem

Saeimas deputātiem 2008.gada nogalē bija jāsēž Jēkaba ielas namā cauru nakti, jo vajadzēja paspēt pieņemt Godmaņa steigā kopā samesto budžetu, lai saņemtu aizdevumu no Starptautiskā Valūtas fonda, pirms Valsts kasē izbeidzas nauda. 2009.gada vasarā nesen kā amatā stājusies Dombrovska valdība neko nevarēja lemt pirms pašvaldību vēlēšanām, bet pēc tam sasteigtie lēmumi par pensijām izgāzās ne tikai politiski, bet arī juridiski un fiskāli. 2010.gada budžets tika veidots, domājot par vēlēšanām, un domājot par vēlēšanām tika atlikta 2011.gada budžeta izstrāde. Un tā, priecīgi sagaidījusi jaunākos tautsaimniecības izaugsmes datus, kuri samazināja nākamgad nepieciešamo budžeta deficīta samazinājumu jeb konsolidāciju no apmēram 400 miljoniem līdz 280 miljoniem latu, atjaunotā Dombrovska valdība ir nākusi klajā ar priekšlikumu, kas kārtējo reizi būtiskos lēmumus par ilgtspējīga budžeta veidošanu atvirza tālāk nākotnē un piedāvā iet ātrāko, vieglāko ceļu uz 6% deficītu.

Svētdien Finanšu ministrijas publiskotajos 2011.gada budžeta konsolidācijas pasākumos 290 miljonu latu apmērā galvenais uzsvars ir uz nodokļu paaugstināšanu un īslaicīgiem budžeta ielāpiem, kuri var uzlabot budžeta ainu nākamgad, bet neatrisina ilgtermiņa neatbilstību starp ienākumiem un izdevumiem. 

Nozīmīgākais no šiem īstermiņa pasākumiem ir naudas novirzīšana no 2.pensiju līmeņa citām vajadzībām – ass, ap kuru visi citi nākamā gada budžeta skaitļi tagad griežas. Vēl septembrī Finanšu ministrija bija izrēķinājusi, ka, likvidējot iemaksas 2.pensiju līmenī, budžets iegūtu papildu 112 miljonus, un Dombrovskis pirms vēlēšanām šo iemaksu pārtraukšanu atzina par vienu no budžeta lāpīšanas veidiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu