Viens komats viens • IR.lv

Viens komats viens

2
Foto — Lauris Vīksne, F64
Anda Burve-Rozīte

Demogrāfs, Nākotnes fonda vadītājs Ilmārs Mežs vēlas noskaidrot, vai latvieši tiešām nav gatavi atteikties no personīgā komforta un ģimenēs radīt vairāk bērnu, lai pēc vienas, divām paaudzēm latvieši Latvijā nebūtu viena no minoritātēm

Kad jaunā Saeima sāka darbu, Ilmārs Mežs (45) vērsās pie tās ar lūgumu īpašu uzmanību pievērst zemās dzimstības jautājumam Latvijā. Statistika liecina, ka divdesmit gados, kopš pastāv atjaunotā Latvijas valsts, 500 tūkstoši iedzīvotāju reproduktīvajā vecumā spējuši radīt tikai 300 tūkstošus pēcnācēju. Šāds pašreizējais dzimstības līmenis nozīmē, ka nākamā paaudze radīs vien 180 tūkstošus pēcnācēju. No 1,3 miljoniem latviešu 2050.gadā būs palikusi vairs tikai puse.

Lai problēmai pievērstu ne tikai politiķu, bet visas sabiedrības uzmanību, demogrāfs ar domubiedriem nodibinājis Nākotnes fondu. Idejas, kā veicināt un atbalstīt dzimstību Latvijā, ir skaidras un vienkāršas. Taču ir daudz vēsturiski un kulturāli nosacītu «pret». Ar šiem «pret» Ilmārs vēlas cīnīties un piesaistīt pēc iespējas vairāk līdzīgi domājošo. Ilmāra paša dzīve apliecina, ka tas nav tikai «patriotisms uz papīra». Viņa ģimenē aug četri bērni. Jau vairāki desmiti latviešu par to priecājušies, sakot – re, tu esi parūpējies par nākotni arī manā vietā! «Būtu jau labi, ja uz katru daudzbērnu ģimeni Latvijā būtu viena ģimene bez bērniem vai ar vienu bērnu. Bet uz vienu manu ģimeni ir vismaz divdesmit tādu ģimeņu bez bērniem,» saka Mežs. Latviešu nākotnes izredzēm nepietiek ar vienu vai diviem bērniem ģimenē. Vajag vismaz trīs.

Vai, pētot demogrāfiskās līknes, domājat par cēloņiem?
Pēc izglītības esmu ģeogrāfs un vēsturnieks. Par statistiku interesējos, jo man rūp tautas nākotne, bet, protams, es mēģinu izprast arī cēloņus. Visu pēdējo gadsimtu latvieši izcēlušies ar viszemāko spēju nodrošināt pēcnācējus. Pagājušajā gadsimtā citas Eiropas tautas – norvēģi, zviedri, somi, dāņi –  dubultoja savu skaitu. Citas tālākas tautas viena gadsimta laikā savu skaitu trīskāršojušas, četrkāršojušas. Pat desmitkāršojušas, ja ir runa par Āzijas un Āfrikas valstīm. Mēs un igauņi esam pamanījušies savu valstu iedzīvotāju skaitu samazināt, pat pieskaitot padomju laika iebraucējus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu