Profesionāla baidītāja • IR.lv

Profesionāla baidītāja

9
Pasaulē gadā notiek ap 40 000 aviācijas negadījumu, ko izraisījuši putni. To dēļ no 1988. līdz 2004.gadam pasaulē bojā gājuši 194 cilvēki. Dzintra Guļāne novērojusi, ka šogad pavasara pārlidojumos visaktīvākie bija strazdi, lietainajos rudens mēnešos — kaijveidīgie, bet vasarā visvairāk atbaidītas bezdelīgas, čurkstes un vārnas. Foto — Mārtiņš Zilgalvis, F64
Ieva Alberte

Lai lidmašīnai ceļā netrāpītos putni, lidostas Rīga lidlauku pirms gada sāka uzmanīt īpašs putnubiedēklis. Šaut un ķērkt tam pavēl Dzintra Guļāne

Devāmies pēc piena pakas, atgriezāmies ar govi. Tā varētu raksturot manu braucienu uz lidostu Rīga, lai iepazītos ar Scarecrow Ultima, tulkojot burtiski – vārnu baidītāju. Šā putnubiedēkļa gaitas tā savaldzināja, ka īsa stāsta vietā tapa plašāks fotoapraksts.

Baidītājs ir vadības bloks, kas izskatās kā skārienjutīgs ekrāns, un skaļruņi uz auto jumta. Ierīcē ieprogrammēti 14 putnu sugu trauksmes saucieni un divi signāli. Kad Dzintra Guļāne, lidostas Rīga lidlauka vadības departamenta putnu un dzīvnieku kontroles speciāliste, pamana putnus, viņa brauc to virzienā un uz ierīces ekrāna izvēlas, kādu signālu atskaņot: ja jāaizbaida vārna, skaļruņos atskan vārnas šausmu kliedziens. To padzirdējušas, citas vārnas metas palīgā un lido auto virzienā. Ķērcieni ir skaļi, tāpēc ikdienā jālieto austiņas. Ja nelīdz putnu balsis, jāizmanto signāli: šaušana vai raķešpistoles piukšķis.

Vārnu gudrības
Putnubiedēkļa ekrānā pamanu kādu glītu, apaļīgu putnu. Neredzēts. Tā kā putnu balsu programma ir importēta, Kanādas zoss tur jau bija. Starp citu, Kanādas zosis bija tās, kas pirms nepilniem diviem gadiem iekļuva lidmašīnas dzinējos virs Ņujorkas, izraisot piespiedu nolaišanos Hudzonas upē pie Manhetenas, par laimi – veiksmīgu. Dzintra reiz esot eksperimentējusi ar Kanādas zoss ierakstu. Vietējās pīles un zosis pat nav reaģējušas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu