Skola, kādu es gribu • IR.lv

Skola, kādu es gribu

4
Zanes Ozolas dibināto Patni apmeklē 300 bērnu. Ir gan vidusskola, gan bērnudārzs Rīgā un Ādažos. Foto — Mārtiņš Zilgalvis, F64

Privātais bērnudārzs un vidusskola Patnis ir pārdzīvojis trīs krīzes, ticis galā ar augšanas grūtībām un domā par izglītības eksportu

Savā ziņā Patnis radās vilšanās rezultātā. Kad tagadējā īpašniece Zane Ozola 90.gadu sākumā pabeidza augstskolu un sāka skolotājas darbu, viņa nonāca «parastā» Rīgas skolā. «Pasniedzu literatūru un latviešu valodu piecām klasēm. Taču apkārtējā vide… Tā bija tik nolaista un nerosinoša. Klasē bija auksti, soli salauzti,» atceras Zane. «Man ļoti patika mans darbs, taču bija skaidrs, ka neviens mani par skolas direktoru neliks un es neko šeit nevarēšu mainīt.»

To, ka ir iespējams strādāt arī citādi, Zane bija redzējusi Dānijā, kur mācību brauciena laikā pabija 1992.gadā. «Tā bija cita pasaule. Tur bijām tikai desmit dienu, bet ar to pietika, lai ieraudzītu, ka atšķirīgas bērnu mācīšanas metodes ne tikai pastāv teorētiski, bet reāli tiek piemērotas pedagoģijā,» stāsta Zane. Šie iespaidi pamudināja radīt privātskolu. «Sēdēju un domāju: esmu jauna sieviete, man ir līdera dotības un ambīcijas. Pieņēmu lēmumu, ka man būs sava skola. Tāda, kādu es gribu.» Tā viņa kopā ar kolēģi izveidoja vienu no pašlaik vecākajām Latvijas privātskolām, bet pēdējos desmit gadus ir vienīgā tās īpašniece. 1994.gadā, kad skola pirmo reizi vēra durvis, tajā mācījās 22 bērni. Nu to skaits sasniedz 300 – Patnim ir gan vidusskola, gan bērnudārzs Rīgā un Ādažos.

Kā pie zobārsta
Rīgas skola nav liela. Tas ir bijušais padomju laika bērnudārzs, kas savulaik privatizēts par vienu latu un ieguvis jaunus vaibstus. Ēka no galvaspilsētas kņadas ir paslēpusies mazajās Pārdaugavas ieliņās un rada iespaidu, ka te ir gan mājīgi, gan droši, turklāt neredz nevajadzīgus pārspīlējumus – ne skolas iekārtojumā, ne arī, šķiet, savstarpējās attiecībās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu