Cilvēciskākais Ceplis • IR.lv

Cilvēciskākais Ceplis

5
Andra Bērziņa atveidotais Ceplis ir nedaudz vulgārs, dzīves nogurdināts un vērienu zaudējis vīrs, kurš izmisīgi mēģina noturēt pozīcijas gan biznesā, gan ģimenē. Foto — Gunārs Janaitis

Dailes teātra pirmizrāde ļauj paraudzīties uz sevi no malas

Pārvērst vecu dziesmu jaunās skaņās ir izaicinājums. Bet, ja tas ir visiem zināmais un daudzu iemīļotais Ceplis, uzdevums ir divtik grūts. Lietuviešu režisors Rolands Atkočūns Dailes teātrī radījis Cepli, kādu latviešu skatītājs vēl nebija redzējis. Ne labāku, ne sliktāku par iepriekšējiem, taču cilvēciskāku gan. Izrādes laikā nepamet sajūta, ka režisors ir piedomājis pie katras detaļas, ka ir rūpīgi slīpējis atsevišķas nianses, taču, iespējams, tieši tādēļ zaudējis daļu no sižetiskās būtības. Tiem, kuri nav lasījuši Pāvila Rozīša romānu vai redzējuši Rolanda Kalniņa filmu ar Eduardu Pāvulu galvenajā lomā, būs grūti izsekot sižeta galvenajai domai. Bet nenoliedzami – scenogrāfa Mārtiņa Vilkārša darbs ir lielisks, dekorācijas – spilgtas, izrāde – dinamiska, un radītie tēli – gana izteiksmīgi.  

Lai arī Andra Bērziņa atveidotajam uzņēmējam Edgaram Ceplim pietrūkst Eduarda Pāvula varenības un Ulda Dumpja elegances, viņš ir cilvēciskāks salīdzinājumā ar priekšgājējiem. Šis Edgars Ceplis ir nedaudz vulgārs, dzīves nogurdināts un vērienu zaudējis vīrs, kurš izmisīgi mēģina noturēt pozīcijas gan biznesā, gan ģimenē, to darot ar tikai Ceplim raksturīgo pašpārliecību. Ja atkāpjas no stereotipiem, ko romānā Ceplis radījis Rozītis un vēlāk savā filmā parādījis Kalniņš, Andra Bērziņa sniegums kļūst baudāms. Kaut vai tādēļ, ka tik ļoti atgādina viņu pašu.  

Laiki mainās, bet vērtības paliek. Kaut arī Ceplim ir jau vairāk nekā 80 gadu, tā sižets ar vienmērīgi sadalītu ironijas devu visas izrādes laikā labi ilustrē mūsdienu uzņēmējdarbības vidi. Ar dažām niansēm papildinot uzņēmēja Cepļa biogrāfiju, arī režisors mēģinājis inscenējumu aktualizēt, taču šiem jauninājumiem būtiskas nozīmes nav, tie tikai dažus izrādes fragmentus padara nedaudz krāsainākus. Ne vairāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu