Anitas grāvējs • IR.lv

Anitas grāvējs

2
Anita Ločmele (pa labi) ar aktieriem Daci Bonāti, kas komēdijā spēlē Anni, un Voldemāru Šoriņu — kaimiņu Pīteru. Foto — Gatis Gierts, F64
Ieva Alberte

Uz izrādi Latgola.lv Nacionālajā teātrī biļetes izpārdotas līdz janvārim. Tautas komēdijas autore Anita Ločmele, skolotāja no Baltinavas, notiekošajam netic

Žurka Kornēlija var iet atpūsties. Arī Skroderdienas Silmačos var ieturēt pauzi. Latvijas Nacionālajā teātrī ir jauns kases grāvējs – Latgola.lv. Kritiķe Silvija Radzobe recenzijā raksta, ka sen nebija smējusies līdz asarām. Danskovītes, īstajā vārdā Anitas Ločmeles, asprātīgās ainiņas par padzīvojuša Latgales pāra dzīvi ir savaldzinājušas ne tikai kritiķus. Biļetes tiek izķertas, un teātra pazinēji prognozē – Latgola.lv būs skatīta vismaz divus turpmākos gadus. Kas ir tautas komēdijas autore Anita Ločmele no Baltinavas, un kā uzrakstīt tik labu lugu?

Anitu Ločmeli sazvanu, kad viņa dodas uz raidījumu 100 g kultūras. Izdzirdējusi vārdu «intervija», kundze nopūšas. «Nu, negribētos gan. Tā jau tāda mirkļa slava. Drīz viss nogulsnēsies. Ko nu tur.» Mēģinu tomēr pierunāt baltinavieti palikt Rīgā vēl vienu dienu. «Nu, labi. Tikai tāpēc, ka jūs esat no Gulbenes,» Anita paskaidro iemeslu. Jā, tas tiesa. Ne reizi vien šādā situācijā izmantoju savu izcelsmi.

Tiekamies Nacionālajā teātrī. Norādu Dan­skovītei uz programmiņu, kur viņas vārds redzams starp Gogoli un Gēti. «Man tas ir kā aklai vistai grauds. Tas viss noticis tik negaidīti, ka tam pat tā īsti neticu,» Anita atmet ar roku. Tāda pēkšņa uzmanība un slavinājumi baltinavieti mulsina.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu