Aktrise no prīmu teātra • IR.lv

Aktrise no prīmu teātra

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

«Tāda teātra, kāds bija Smiļģim, nav un nebūs. Un nevajag,» pirms Dailes teātra 90 gadu jubilejas saka Ilze Vazdika. Dailē spēlējuši vēl trīs viņas dzimtas aktieri

Ilze Vazdika sava teātra raksturošanai lieto senu, godbijīgu vārdu – prīmu teātris. Nekādu zvaigžņu vai dīvu. Pati aktrise neasociējas nedz ar klasisku prīmu, nedz zvaigzni, tomēr viņas iznākšana uz skatuves pat sīkā lomā ir spilgta, Dailes teātrī spēlējuši viņas vecāki un brālis, tāpēc nav divu domu, ka jubilejas sarunai uz pusdienām jāaicina Ilze Vazdika.

Vietu – kafejnīcu Pieci vilki – izvēlas aktrise, tā ir tuvu viņas mājām. Vazdika ierodas tumšā mētelī un platmali galvā, eleganta un draudzīga. Ēdienu gan nepasūta, vien kafiju, kurai lūdz piešaut klāt mazliet balzama. Ir vēla piektdienas pēcpusdiena, un Vazdika stāsta, ka pusdienas jau paēdusi teātrī. Lai arī saistībā ar savu pēdējā laika pazīstamāko lomu – TV seriāla Ugunsgrēks Mildiņu – presē izstāstījusi, ka dzīvē viņa ir nesaimniecisks Mildas pretmets, tomēr tā gluži neesot, ka maltītes viņa ieturētu tikai kafejnīcās.

Dailes teātri aktrise sauc par hobiju mūža garumā. «Tā ir laime, ka visu mūžu dodies uz darbu un vienlaikus neej uz darbu. Ej uz patīkamu vietu. Protams, visam ir iets cauri, arī neticībai, asarām.» Teātrī Vazdika ienāca 60.gados kopā ar brāli Uldi Vazdiku, un priekšā tur jau bija abu vecāki – aktieri Hermanis Vazdiks un Vilma Lasmane. Hermanis Vazdiks savā laikā bija slavens varoņlomu tēlotājs, Vilma Lasmane – sievišķīga un liriska aktrise. Abi vecāki gan satikušies citur – Daugavpils teātrī. «Paps bija premjers Daugavpilī, jauns un smuks, spēlēja galvenās lomas. Mammiņa tur nonāca kā aktrisīte iesācēja, viņai ne prātā nenāca, ka viss tā izvērtīsies.» Vazdikas stāstījumu rotā dzirkstošas detaļas («mammai bija ļoti smukas kājas, papiņš iemīlējās taisni tajās kājās»), turklāt viņa stāsta ne tikai ar vārdiem, bet arī ar intonācijām, smiekliem seko dziļas nopūtas, dzīvīgi joki mijas ar tikko jaušamām sāpēm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu