Prom no siles • IR.lv

Prom no siles

5
Lauris Vīksne, F64
Ieva Puķe

Viens no spilgtākajiem Atmodas līderiem Dainis Īvāns ir aizgājis gan no politikas, gan galvaspilsētas. Pļaviņu pusē noracis kartupeļus, peldas dīķī un raksta grāmatu par zoodārzu

Lauku ceļš pie Pļaviņām nogriežas Vietalvas un Ērgļu virzienā, un viens no tā atzariem aizved uz vecu koku ieskautu ēku puduri. Īvānu sādžu jeb, kā šajā pusē saka, sāģi. Pa Daiņa Īvāna pārbūvētās lauku mājas lielajiem logiem plūst rāma rudens gaisma, ārā smidzina sīks lietus, bet viņš mūs siltā virtuvē cienā ar zāļu tēju, paša sviestu medu un lečo uz saziedējušas rupjmaizes šķēlēm.

Pēc deviņiem gadiem Rīgas domē viņš tagad ir laucinieks augu gadu. Pirmo reizi vēlētā amatā Īvāns tika 2001.gadā, kad viņa pārstāvētā LSDSP pašvaldību vēlēšanās Rīgā izvirzījās par līderi – otrā persona no sociāldemokrātu saraksta Gundars Bojārs kļuva par galvaspilsētas mēru. Četrus gadus vēlāk LSDSP bija zaudējusi vairāk nekā pusi savu atbalstītāju un vēlēšanās saņēma tikai 10%, bet pērn tika izstumta no domes pavisam – par sociāldemokrātiem nobalsoja tikai 3001 rīdzinieks jeb 1,24%. Īvāns sarakstā bija otrais, tūdaļ aiz Jāņa Dineviča.

Cilvēks, kurš joprojām daudziem ir sinonīms vārdiem «Latvijas neatkarība», nupat notikušajās Saeimas vēlēšanās piedalīties atteicās pats.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu