Miljardu pātaga • IR.lv

Miljardu pātaga

7
2007.gadā SVF aizdevumos bija izsniedzis 2 miljardus dolāru, kas pasaules mērogā ir «sīkums». Pašlaik šis skaitlis ir 195 miljardi. Ilustrācija — Corbis/Scanpix

Vēl pirms gadiem trim reti kurš nopietni rēķinājās ar Starptautisko Valūtas fondu. Tas biežāk bija globalizācijas pretinieku izsmiekla objekts. Taču direktora Dominika Štrausa-Kāna vadībā fonds ir nostiprinājis ietekmi, vēl vairāk – krīzes laikā kļuvis par sava veida globālo finanšu pārvaldnieku. Tagad viens no mērķiem ir piespiest Eiropu sākt pamatīgas reformas. Kas un kā notiek SVF aizkulisēs? Šī bija žurnālistiem reti dotā iespēja to redzēt pašiem

Valūtas fonda centrālā mītne ir labi apsargāts, pelēks 12 stāvu kubs Vašingtonas centrā ar lielu stikla ātriju un burbuļojošām strūklakām. Cieši cits pie cita izkārti 187 dalībvalstu karogi.

Ienākušie viesi pa labi redz kafetēriju, kur darbiniekiem patīk sarunāt darba tikšanās – rūpīgi gludinātos kreklos ģērbtie eksperti no papīra glāzēm dzer kafiju un apspriež krīzes skartās valstis. Žaketes pakarinātas uz krēslu atzveltnēm. Dziļāk foajē ir restorāns Terase, kur direktoram patīk uzņemt oficiālos viesus.

Mēs pirmoreiz satiekam šefu kādā vēlā septembra pēcpusdienā viņa kabinetā augšstāvā. Arī viņš novilcis žaketi un zilā kreklā ar zilu kaklasaiti apsēdies uz zilas sofas. Gatavs izskaidrot savas idejas par jauno pasaules kārtību, kas principā sākās 2008.gada rudenī un kurai būtu jāmaina tie ekonomiskie principi, kas tieši tobrīd bruka ar lielu troksni.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu