Par labu Ēķim? • IR.lv

Par labu Ēķim?

4
Ilustrācija — Ivs Zenne
Anita Brauna

Kādreizējais ideālists kļuvis par oligarhu ruporu – tā var raksturot Andreja Ēķa ceļu no Latvijas veiksmīgākās privātās televīzijas izveides līdz kustībai Par labu Latviju! Visticamāk, viņš kļuvis par situācijas vergu – ciešas važas uzlika digitālās televīzijas lieta, taču sākums meklējams krietni agrāk

Nez, cik daudzi no divdesmit apsūdzētajiem ir pamanījuši ironisko sakritību – pa tiesas zāles logu uz viņiem mierīgs «noraugās» Zaķusalas televīzijas tornis. Tieši tā apraides digitalizācija viņus nosēdināja uz tiesas sola. Apsūdzēto vidū arī Andrejs Ēķis, šo darījumu aizsācējs. Nolīdis pēdējā solā, lasa žurnālus, darbojas ar Apple datoru, vienubrīd noliecies čukstus runā pa mobilo tālruni. Visbeidzot, izvelk un lasa vēstures grāmatu. Liecības tiesā sniedz Andris Šķēle, taču Ēķi, šķiet, tas neinteresē.

«Es tiesu saucu par juridiskajām lekcijām. Liktenis ir licis mazliet pamācīties juridiskajā augstskolā,» viņš vēlāk teiks intervijā. Ēķis vienmēr izvairījies pēc būtības komentēt digitalizācijas darījumus, un tā tas paliek arī mūsu sarunā, jo «cits var saprast, ka es ietekmēju tiesu». Vien pāris frāžu nodod, ka apsūdzību viņš uzskata par netaisnu – gājis, darbojies, un te pēkšņi uzkritusi apsūdzība, jo «apsūdzēt var jebkuru, pat bez pierādījumiem, balstoties uz prokurora pārliecību». Arī lietas izmeklēšanā prokuratūrai liecības Ēķis nesniedza.

Digitālās televīzijas ieviešanas darījumus prokuratūra traktē kā svešas mantas iegūšanu ar viltu, un Ēķis ir apsūdzēts kā viens no tās organizētājiem. No 52 lappuses garā apsūdzības raksta izriet šāda notikumu attīstība. Apjautis, ka Eiropā sākas pāreja uz digitālo apraidi, Ēķis saskatījis biznesa nišu un kopā ar juristu Gintu Bandēnu ķēries pie tā, lai panāktu, ka digitālās televīzijas ieviešanu Latvijā uztic abiem zināmai britu firmai Kempmayer Media Limited. Sapratis, ka bez politiskās aizmugures nespēs visu saregulēt Kempmayer labā, caur Jurģi Liepnieku uzaicināja projektā iesaistīties Andri Šķēli (TP). Kempmayer labuma guvēji ir rūpīgi paslēpti ārzonās, bet vairākas liecības liek secināt, ka to vidū ir Ēķis, Šķēle un Liepnieks. (Šķēle to noliedz, krimināllietā viņš ir liecinieks; Liepnieks ir apsūdzētais.)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu