Ungāru traģēdija • IR.lv

Ungāru traģēdija

3
Toksisko dubļu applūdinātas mājas siena Devečeras ciemā. Foto — AFP/LETA

Rūsganas indes vilnis applūdina trīs ungāru ciemus un atkal nopietni apdraud Centrāleiropas garāko upi Donavu. Ungārijas premjers to sauc par ekoloģisku traģēdiju, bet vides aktīvisti no Greenpeace lieto skarbāku apzīmējumu – ekoloģiska katastrofa, kuras seku likvidēšana var prasīt aptuveni gadu

Briesmīgs troksnis. Tobrīd biju dārzā, skrēju uz mājas slieksni, bet plūdi mani panāca, – aizpagājušās pirmdienas pusdienlaika pārdzīvojumu atceras Ferencs Stecli (60). «Paglābos uz galda.» Vairākiem kaimiņiem nepalaimējās. Pirmais vilnis esot bijis pat divus metrus augsts, un tajā noslīka astoņi Kolontāras ciema iedzīvotāji, bet vēl 150 ir ievainoti, gūstot arī ķīmiskus apdegumus. Tiek lēsts, ka no rūpniecisko atkritumu krātuves izlauzās 1,1 miljons kubikmetru toksisko dubļu – it kā 27 minūtes mums virsū gāztos Daugavas straume (mūsu upes vidējā caurtece ir 678 m3/sek.).

Tagad lielākās bažas ir par to, ka inde var nonākt Donavā. Drīz pēc avārijas pietekās parādījās beigtas zivis, taču nedēļu vēlāk noskaņojums ir uzlabojies – iespējams, indi izdosies apturēt. Neviens nevēlas 2000.gada atkārtojumu, kad kaimiņvalstī Rumānijā upes pamatīgi piesārņoja zelta un sudraba raktuves atkritumu ūdeņi ar cianīdu un smagajiem metāliem.

Sākot izmeklēšanu, Ungārijā jau aizturēts alumīnija ražotnes MAL izpilddirektors. Starp citu, rūpnīcas trīs īpašnieki ir Ungārijas 100 bagātāko cilvēku vidū. Vides ministrija tagad viņiem draud piemērot 50 miljonu latu sodu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu