Afganistānas bilance • IR.lv

Afganistānas bilance

7
Aivars Ozoliņš

Saeimai vēl uz gadu jāpagarina Latvijas dalība starptautiskajā misijā

Latvija piedalās starptautiskajā misijā Afganistānā jau astoto gadu. Afganistānā ir krituši četri Latvijas karavīri. Saeima 14.oktobrī lemj par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku dalību NATO vadītajā operācijā vēl vienu gadu.

Taču līdztekus ASV un NATO pūliņiem stabilizēt situāciju valstī arvien aktīvāk raisās diskusijas tiklab par kampaņas stratēģiju, kā arī par šā kara izredzēm. Afganistāna, atskaitot Kabulu, ir lielākoties feodāla valsts, kuras daudzās etniskās grupas un ciltis tradicionāli neatzīst centrālās varas autoritāti. Tāpēc starptautiskās koalīcijas valstu vēlme vaidot valsti pēc savas līdzības diezin vai var nest augļus tuvākajos gados vai pat gadu desmitos.

Koalīcijas valstu sabiedrībās arvien pieaug neapmierinātība ar ieilgušo karu šķietami tālajā valstī. Šovasar Nīderlande izveda no Afganistānas lielāko daļu sava kontingenta, nākamgad to pošas sākt darīt Kanāda. Taču arī NATO vadītās starptautiskās koalīcijas mērķi tagad var formulēt kā pēc iespējas ātrāku aiziešanu no Afganistānas. Lai to varētu izdarīt, jānodrošina, ka afgāņi spēj paši uzņemties atbildību par drošību savā valstī. Prezidenta Hamida Karzai vadītā centrālā valsts vara ir apņēmusies to izdarīt līdz 2014.gada beigām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu