Pie principiem • IR.lv

Pie principiem

6
Aivars Ozoliņš

Valdības veidošanā jāatgriežas pie tai darāmajiem darbiem

Vēlēšanu naktī uzvirmojušās diskusijas par valdības koalīcijas sastāvu ir pārmākušas jaunajai valdībai darāmo darbu apspriešanu. No ačgārnā gala sāktās sarunas tagad maļas pa apli par tādiem intuitīviem un politiski nepamatojamiem valdības veidošanas kritērijiem kā «nacionālo spēku klātbūtne» un «krievvalodīgo vēlētāju pārstāvniecība». Tā turpinot, valdību nevar izveidot. Ir jāatgriežas sākuma punktā – pie tā, kas jaunajai valdībai jāizdara.

Valdis Dombrovskis 8.oktobrī iepazīstināja koalīcijas partnerus ar valdības veidošanas «prioritātēm, principiem un nosacījumiem». Viņa pieteiktās programmas stūrakmens ir sadarbības turpināšana ar Eiropas Komisiju un Starptautisko Valūtas fondu. Līdz ar to arī koalīcijas veidošanas galvenais kritērijs ir apņemšanās par budžetu – 6% deficīts nākamgad, 3% – 2012.gadā. Mērķis ir panākt, lai tērējam tik, cik nopelnām, bet tā sasniegšanas rādītājs – pievienošanās eiro 2014.gada 1.janvārī.

Prezidents Valdis Zatlers jau jūlija beigās nosauca kritērijus, kuriem būs jāatbilst valdības veidotājam, tātad arī valdībai. To ir divi – valsts ārpolitikas un drošības politikas nemainīgums un sadarbības turpināšana ar EK un SVF. Abi ir nesaraujami saistīti, un abi atbilst Dombrovska programmatiskajiem valdības veidošanas principiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu