Kas būs pie varas? • IR.lv

Kas būs pie varas?

6
Aivars Ozoliņš

Jo vairāk vēlētāju nobalsos, jo skaidrāks un stabilāks būs Saeimas un nākamo koalīciju sastāvs

Iespējamās valdības koalīciju versijas pēc vēlēšanām būs atkarīgas pirmām kārtām no tā, kādi saraksti būs pārvarējuši 5% barjeru un iekļuvuši Saeimā, un vai to būs četri, pieci vai seši. To savukārt vislielākajā mērā izšķirs vēlētāju aktivitāte. Jo vairāk vēlētāju piedalīsies vēlēšanās, jo vairāk balsu kandidātu sarakstiem vajadzēs, lai pārvarētu procentu barjeru un tātad Saeimā būs mazāk partiju un līdz ar to nākamā valdība būs stabilāka.

Trīs līderi un trīs nezināmie
10. Saeimā noteikti būs pārstāvēti trīs aptauju līderi – Saskaņas centrs, Vienotība un Zaļo un Zemnieku savienība. Būs arī vēl vismaz viens politiskais spēks, un mazliet labākas izredzes nekā citiem iedzinējiem ir Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK. Ja Saeimā iekļūtu tikai šie četri saraksti, tad valdības koalīciju gandrīz droši veidotu Vienotība, ZZS un VL-TB/LNNK, atstājot opozīcijā SC. Šādai valdībai būtu ļoti labas izredzes nostrādāt visu nākamās Saeimas pilnvaru laiku. Valdības vadītājs acīmredzot būtu pašreizējais premjers Valdis Dombrovksis no Vienotības.

Ja VL-TB/LNNK Saeimā neiekļūtu, bet tajā būtu Par labu Latviju!, tad tikpat droši tiktu izveidota SC, ZZS un PLL «promaskaviskā oligarhu valdība», kas arī varētu būt itin stabila. Visticamāk, ka premjerministrs nebūtu ne Jānis Urbanovičs (SC), ne Ainārs Šlesers (PLL), un valdību vadītu «kompromisa» figūra, iespējams, kāds no ZZS (piemēram, Raimonds Vējonis vai Gundars Daudze).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu