Pret ko balsot? • IR.lv

Pret ko balsot?

3
Aivars Ozoliņš

Balsot vēlēšanās ir svarīgāk, nekā izvēlēties vienīgo īsto sarakstu

Dzirdēts ieteikums tiem vēlētājiem, kuri nevar izlemt, vai balsot par Šleseru, Lembergu vai Urbanoviču, balsot par visiem trim – salikt vienā aploksnē Par labu Latviju!, Zaļo un Zemnieku savienības un Saskaņas centra kandidātu sarakstus. To pašu rezultātu var sasniegt, iemetot balsošanas kastē tukšu aploksni, kā daži mudina rīkoties. Abos variantos jūsu balsojums tiks atzīts par nederīgu, tomēr būsit aktīvi piedalījies vēlēšanās.

Ja esat izlēmis balsot, šādi padomi jums nav vajadzīgi. Taču noteikti pazīstat cilvēkus, kuri vēl šaubās. Šeit būs daži argumenti, kurus jūs varētu viņiem minēt, kāpēc ir jābalso.

Pretstatā «aktīvi» var piedalīties pasīvi, nevis nepiedalīties vēlēšanās. Pusi no pašreizējās Saeimas deputātiem ir ievēlējuši pilsoņi, kuri iepriekšējās vēlēšanās nebalsoja (tādu bija 39%) vai balsoja par kādu no sīkpartijām (vēl aptuveni 10%). Viņu balsis tika proporcionāli sadalītas starp 5 procentu barjeru pārvarējušajām partijām, aprēķinot katrai deputātu vietu skaitu Saeimā. Tā ka nepiedalīšanās ir tāds pats pašapmāns kā daža laba protesta balsotāja iedoma, ka par šādu Saeimu viņš nu gan neesot balsojis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu