Jaunas asinis • IR.lv

Jaunas asinis

5
Jaunie aktieri (no kreisās): Elīna Dzelme, Dainis Grūbe, Inita Dzelme, Kristaps Rasims, Ērika Eglija, Mārtiņš Počs. Foto — Kaspars Krafts, F64

Teātra sezona šogad īpaša – daudz svaigu seju. Dailes trupā ienākuši seši jaunie

Ballīte bija beigusies… Kāzas nosvinētas un dažam labam pat piemirsušās, savukārt jaunā realitāte gana skarba – nebija ilūziju, ka turpmākie mēneši būs pilni neziņas. Tas notika pagājušajā vasarā, kad Latvijas Kultūras akadēmijā 17 jauniešu saņēma dramatiskā teātra aktiera diplomu. Formāli viņi skaitījās Dailes teātra 9.studija, tajā pašā laikā bija skaidrs, ka Dailē viņiem visiem nemaz nav vietas – nevienam netika solīts darbs teātra štatā. Viņus dēvēja par bezdarbnieku kursu. Varēja sanākt pat tā, ka vienīgais gandarījums īsajā aktieru karjerā paliktu tikai studiju laikā uzvestā kursa darba izrāde Kāzas, kas tika nominēta Spēlmaņu nakts 2007/2008 balvai kā Gada labākā izrāde.

«Mēs bijām tādi izdzīvotāji. Bijām strādīgi, bet bez nākotnes nodrošinājuma. Kaut kādas ilūzijas vai pārliecības nevienam nebija. Mūsu pedagogs Mihails Gruzdovs tā arī teica – tie, kas gribēs, tie strādās. Viss balstījās tikai uz entuziasmu,» stāsta jaunā aktrise Elīna Dzelme. «Skolā neradināja pie skaistas dzīves, bet pie tā, ka, beidzot skolu, nebūs, ko darīt, un tu kauksi pēc darba,» turpina Kristaps Rasims.

Taču gada laikā daudz kas ir mainījies. Gandrīz par pārsteigumu var uzskatīt to, ka seši jaunieši ir pieņemti Dailes štatā. Pārējie četri atraduši pastāvīgu darbu Latvijas Leļļu teātrī, viena – Rīgas Krievu teātrī, bet vēl četri tiek pieaicināti Dailē uz dažādām lomām. Un tas noticis laikā, kad bieži runā par štatu samazināšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu