Laime, par ko sapņo • IR.lv

Laime, par ko sapņo

2
Lita Krone, LETA

INTERVIJA. Saeimas mūžīgais opozicionārs Saskaņas centrs ir nobriedis lielo vēlētāju atbalstu beidzot pārvērst valdības portfeļos, tādēļ piegludina ikvienu radikālāku tēzi, kas kaitētu ceļā uz varu. Un tomēr premjerministra kandidāts Jānis Urbanovičs vēlreiz piesola Biškeku – sociālo sprādzienu, ja politiķu meli pēc vēlēšanām liks cilvēkiem vilties

 

Jūs esat iezīmējis, ka Latvijā jāveido «trešā republika». Cik var saprast, tas nozīmē nepilsoņu statusa likvidēšanu, otras valsts valodas ieviešanu. Vai tā ir?
Domāju, ka esmu atnācis pie gudriem cilvēkiem, bet jūs uzdodat dzeltenās preses jautājumu. Runāt juridiskā vai fiziskā plāksnē par «trešo republiku» nevar. Tā ir alegorija par dzīves lietu kārtību, bet vienas valsts konstitucionālās kontinuitātes robežās. Pirmā republika – no 1918.gada līdz karam. Otrā ir divdesmit gadu jautrās privatizācijas un valsts nozagšanas, kura noslēdzās ar karam līdzīgu krīzi. Vieni dzīvo ar nostalģiju par to pirmo republiku, piemēram, viena daļa Vienotības, TB/LNNK, Visu Latvijai! Otrā nostalģija ir bagātiem ļaudīm, kas prihvatizēja sabiedrības mantu. Arī tas nav iespējams, jo zagt vairs nav tik daudz. Acīmredzot jāmeklē trešā formula, kā labāk dzīvot un veidot stabilāku sabiedrības eksistenci. Tas arī viss.

Vai tās būtu vienkārši psiholoģiskas pārmaiņas? Jūs tomēr piedāvājāt ļoti konkrētas lietas, piemēram, ministri būtu bezpartejiski.
Nelaime ir tajā, kā pie mums tiek veidotas valdības, tas ir pārvērties par ministriju feodalizāciju. Satversmē rakstīts – prezidents nominē premjeru un premjers aicina ministrus. Tā līdz šim nav bijis nekad. Premjers vienmēr tiek pie partiju sūtītiem ministriem, un viņiem neko nevar padarīt. Citās valstīs veiksmes stāsti ir tad, kad ir koalīcijas premjers. Savukārt, kad viņš staigā un kaulējas ar partiju bosiem par kāda valstij nepieciešama darba darīšanu, tad ir tā kā tagad – valsts gadu stāv kā piesieta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu