Sapnis par Latviju • IR.lv

Sapnis par Latviju

3
Ilustrācija: Krišs Salmanis

Baireitā netālu no slavenā festivāla opernama atrodas Loengrīna termas

Kad esi iznācis no kādas no septiņām dažādajām saunām un pamērcējis savu ķermeni termisko ūdeņu baseinā, tu vari apmeklēt Klusuma istabu. Tajā nedrīkst sarunāties, apgulies uz atpūtas krēsla un relaksēti veries Bavārijas ainavā. Kopā ar liegu kūtsmēslu smaržu pa atvērto logu tevi apmeklē sapnis par dzimteni.

Tu it kā ej pa ielu, bet tas ir tilts. Tu nevari tikt tam pāri, jo cauri rīta miglai tev pretim nāk laimīgu cilvēku pūlis. Tu tiec ievilkts viņu straumē. Kā trausla gaismiņa nāk atklāsme, ka esi blondīņu dziesmusvētku gājiena dalībnieks. Tu lēnām slīdi gar Nacionālo teātri un nokļūsti vakartērpos ģērbtajā glaunajā publikā. Zāle ceļas kājās, un prezidenta ložā parādas Vienīgais ar kundzi. Svinīgi, spoži baltajā ledus arēnā ieslido mūsu mīļotie Rīgas Dinamo puiši. Hokeja spēle var sākties. Kungi klusējot vēro. Dāmas sačukstas un izrāda savus greznos tērpus, spēji aizspiežot ausis ciet, kad treneris Znaroks dod norādījumus spēlētājiem. Vienīgais laimīgi pārlaiž skatienu pār skatītāju zāli, nervozākie pieceļas kājās, kamēr laimīgie kļūst vēl laimīgāki un pūš stabulītēs.

Šķērsojot Pozitīvās Brīvības ielu, nonāc Spīķeru rajonā. Pretim nākošie cilvēki uz tevi aizdomīgi noskatās. Tu šķērso ar baltu kaļķi nokaisītu ielu un nonāc pidarasu geto kultūras dienās. Te dzīvo mākslinieki un filozofi. Geto ierīkots, nevis lai diskriminētu cilvēkus, bet lai būtu vieglāk un ērtāk visiem kopā sadzīvot. To dotē gan valsts, gan pašvaldība, un radošajā ziņā te tiek ļauta pilnīga izpausmju brīvība. Vienreiz pat Vienīgais bija apmeklējis kādu teātrīti, taču bija spiests to pamest, jo viņa kundzei kļuva nelabi no skatītāju zālē valdošā klusuma, uzmanīgi vērojot izrādi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu