Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

5

Nedēļas notikumi Latvijā

Pirmdien un otrdien oficiālā vizītē Latvijā bija ieradusies Vācijas kanclere Angela Merkele. Viņa tikās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru un premjerministru Valdi Dombrovski (JL) un piedalījās abu valstu ekonomikas forumā. Vācijas kanclere atzina, ka Latvija ir lieliski tikusi galā ar ekonomisko krīzi un Starptautiskā Valūtas fonda prasībām. Ar Zatleru Merkele pārrunāja gan Latvijas un Krievijas attiecības, gan tālāko Vācijas un Latvijas sadarbību ES un NATO un kopīgu darbu pie NATO stratēģiskās koncepcijas izstrādes. Liela daļa Merkeles un Dombrovska sarunas bija veltīta ar ekonomiku saistītajiem jautājumiem. Latvijas puse Vācijas kanclerei iesniedza sarakstu ar iespējamajiem investīciju projektiem, kas Vācijai varētu likties interesanti. Šī bija pirmā Merkeles oficiālā vizīte Latvijā.

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Ratings paaugstinājusi Latvijas nākotnes vērtējumu no negatīva uz stabilu. Latvijas kredītreitings mainīts, pamatojoties uz finanšu un ekonomiskās situācijas uzlabošanos, kā arī valsts ārējās likviditātes rādītāju pozitīvajām tendencēm. Aģentūra norāda uz makroekonomisko rādītāju uzlabošanos: maksājumu bilances tekošā konta pārpalikumu 9,8% no iekšzemes kopprodukta 2009.gadā salīdzinājumā ar 2007.gadu, kad tekošā konta deficīts sasniedza 22,3% no IKP, un arī uz veiksmīgi īstenoto budžeta konsolidāciju, kas ļāvusi fiskālo deficītu 2009.gadā noturēt 9% no IKP līmenī.

Šogad septiņos mēnešos, salīdzinot ar 2009.gada attiecīgo laika periodu, rūpniecības produkcijas izlaide pieaugusi par 11%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Apstrādes rūpniecībā pieaugums 2010.gada septiņos mēnešos salīdzinājumā ar 2009.gada pirmajiem septiņiem mēnešiem bijis par 10,2%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 10,5%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 15,1%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu