Bites ir ganāmpulks • IR.lv

Bites ir ganāmpulks

6
Līvija Karlsons
Ieva Alberte

VĒLĒTĀJS. Juris Lasis, zemnieku saimniecības Bitītes saimnieks un pensionārs

Vēl īsti nezinu, par ko balsošu, saka Juris Lasis no Alūksnes novada Māl­upes. Savu izvēli viņš izdarīšot, tuvojoties vēlēšanu dienai. Līdz šim nav bijis laika izvērtēt partiju pro­grammas, solījumus un reklāmas, toties vēlēšanu sarakstus gan.

Ja vēlēšanas būtu šodien, tad Juris savu balsi atdotu par ZZS. «Lielāko daļu svītrotu ārā, krustu liktu Armandam Krauzem, kurš startē Vidzemē. Viņš panāca to, ka bites arī ir ganāmpulks.»

Tagadējais Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes vadītājs Armands Krauze pirms septiņiem gadiem, būdams Biškopības biedrības vadītājs, iestājās par to, lai dravas tiktu reģistrētas un uz bitēm būtu pierādāmas īpašumtiesības. Tas lieti noderēja, iestājoties ES, jo tie lauksaimniecības produkcijas ražotāji, kuri strādā mazāk labvēlīgos apvidos, par to varēja saņemt Eiropas naudu. Jo bites taču ir dzīvnieki, kuri dod medu, un dravas – ganāmpulki. Bitīšu saimniekam tas ir būtiski, jo viņam ir ap 30 bišu stropu. Palaban Lasis saņem gan mazāk labvēlīgo apvidu maksājumus, gan iegādājas dīzeļdegvielu bez akcīzes – lai apstrādātu bitēm vajadzīgās pļavas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu