Diagnoze: neārstēti cēloņi • IR.lv

Diagnoze: neārstēti cēloņi

5
Ilustrācija — Reinis Pētersons
Pauls Raudseps

MĒRĶI. Kas 10. Saeimai būtu jāsasniedz sabiedrības veselības jomā?

Divi Saeimas termiņi jeb astoņi gadi – tieši par tik īsāks ir vidējais mūža ilgums Latvijā, salīdzinot ar vidējo līmeni Eiropas Savienībā. Sevišķi bīstami Latvijā ir būt vīrietim vai bērnam, kuru mirstības rādītāji ir īpaši drūmi. Kāpēc sabiedrības veselība Latvijā ir starp sliktākajām Eiropā, un kā to varētu mainīt nākamās Saeimas laikā?

Partiju programmās priekšvēlēšanu laikā sabiedrības veselības uzlabošana tiek minēta tikai garāmejot, un teju vienīgais konkrētais solījums, kas atrodams gan Vienotības, gan Par labu Latviju! programmā, ir līdz 2014.gadam palielināt veselības aprūpes finansējumu līdz 5% no iekšzemes kopprodukta.

Šis solījums atspoguļo publiskās diskusijās vēl aizvien dominējošo pieņēmumu, ka pašreizējā veselības sistēma jāsaglabā, tai tikai vajadzīga papildu nauda – kaut arī pēdējie desmit gadi apliecina pretējo. Krīzes dēļ Latvijā valsts finansējums veselības aprūpei ir krietni samazināts, bet līdz ar to ir būtiski mainījušās arī nozares prioritātes. Slimnīcām tērē mazāk, bet nauda ģimenes ārstiem, pakalpojumiem bērniem un grūtniecēm, ātrajai palīdzībai, kā arī sociālās drošības tīklam tagad veido lielāku daļu no kopējā budžeta (lai arī absolūtos skaitļos tā ir mazāka nekā 2008.gadā). Šāda tendencei jāturpinās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu