Izglītība bedres priekšā • IR.lv

Izglītība bedres priekšā

3
Ilustrācija — Reinis Pētersons
Sanita Jemberga

MĒRĶI. Ko partijas piedāvā, lai mūsu izglītības sistēma un cilvēku konkurētspēja tiktu līdzi pasaulei?

Latviešiem patīk atgādināt, ka augstākās izglītības ziņā esam starp pasaules līderiem – tik daudz studentu uz iedzīvotāju skaitu ir tikai Somijā, Kanādā un Lielbritānijā. Taču tas ir arī vienīgais, ar ko lepoties. Latvijas augstākā izglītība ir bedres priekšā. Pērn pieredzētais pirmkursnieku skaita kritums par 26% ir tikai sākums demogrāfijas diktētām pārmaiņām. Turpmākajos gados būs jāatbild uz nopietniem jautājumiem gan par mācību maksu, gan to kvalitāti un jēgu.

Kopā ar speciālistiem žurnāls Ir formulēja četrus izmērāmus mērķus, kurus Latvijas izglītības sistēmai vajadzētu sasniegt nākamās Saeimas pilnvaru laikā. Līdzās liekam garajās un 4000 zīmju programmās atrodamos to partiju piedāvājumus, kam sabiedriskās domas aptaujas dod cerību pārvarēt 5% barjeru.

KAS JĀSASNIEDZ?
Labāka kvalitāte
Latvijā ir 61 augstskola un koledža. Salīdzinot ar iedzīvotāju skaitu, tas ievērojami pārsniedz ASV, Vācijas, Francijas, Nīderlandes rādītājus. Diemžēl augstskolu daudzums automātiski nenozīmē izglītības kvalitāti. Programmas dublējas pat valsts finansētajās augstskolās. Ir problēmas ar pasniedzēju kvalifikāciju – no 6000 tikai 40% ir zinātniskais grāds. Latvijas augstskolu starptautiski recenzēto publikāciju skaits ir nožēlojams, mums ir maz Eiropas līmeņa patentu, un «gudros uzņēmumus» pārsvarā veido cilvēki gados, nevis jaunie absolventi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu