Kā atkal sazaļot? • IR.lv

Kā atkal sazaļot?

Ilustrācija — Reinis Pētersons
Pauls Raudseps

MĒRĶI. Partijām radikāli atšķiras uzskati par ekonomikas atveseļošanas ceļiem un pietrūkst ideju, kā labās ieceres īstenot ar ierobežotām finansēm

Pēc pēdējos divos gados piedzīvotā tautsaimniecības satricinājuma varētu domāt, ka uz vēlēšanām visas sevi cienošās partijas ies ar izvērstu ekonomisko programmu un centīsies pārliecināt, ka tieši viņu saraksts redz ceļu, kā izvest valsti no krīzes. Šāds aktīvs ideju piedāvājums un no tā izrietošās debates Latvijai būtu nepieciešamas ne tikai tāpēc, lai vēlētāji varētu izvēlēties labākos kandidātus, kuriem nākamajos četros gados uzticēt varu, bet arī lai palīdzētu sabiedrībai skaidrāk noformulēt atbildi uz šo vēlēšanu fundamentālo jautājumu: pa kuru ekonomiskās attīstības ceļu Latvijai iet nākamajos gados? Atbilde, kura izrietēs no 10.Saeimas vēlēšanu rezultātiem, var ietekmēt Latvijas tautsaimniecību daudz ilgāku laiku nekā 2.oktobrī ievēlētajiem deputātiem saglabāsies parlamentāriešu pilnvaras, tā var noteikt Latvijas ekonomikas attīstību nākamajiem desmit vai pat piecpadsmit gadiem.

Par nelaimi, no pieciem sarakstiem, kuriem patlaban ir reālas iespējas iekļūt nākamajā Saeimā (Saskaņas centrs, Vienotība, Zaļo un Zemnieku savienība, Par labu Latviju!, Visu Latvijai!-TB/LNNK), tikai diviem – Vienotībai un PLL – ir publiski pieejamas, izvērstas ekonomiskās programmas. VL-TB/LNNK ir daži konkrēti priekšlikumi nodokļu jomā, bet SC un ZZS nav nekā vairāk par vispārīgām frāzēm viņu obligātajās 4000 zīmju programmās, kuras jāiesniedz Centrālajā vēlēšanu komisijā kopā ar deputātu kandidātu sarakstiem.

Kaut arī daži turpina iepriekšējo vēlēšanu tradīcijas un cenšas solīt visu visiem (ZZS: «Nodokļu sistēmu padarīt uzņēmējdarbībai atbilstošāku un sociāli taisnīgāku»), tomēr no vēlētāju izvēles viedokļa ir arī kāda pozitīva parādība: Vienotības un PLL programmās ir redzamas skaidras ideoloģiskas atšķirības, kuras turklāt lielā mērā sakrīt ar to lielo ekonomiski politisko izvēli, kura Latvijai būs jāveic pēc vēlēšanām. Šajās lappusēs žurnāls Ir aplūko četras no svarīgākajām ekonomiskās politikas jomām, kurās vēlētājam būtu jāvērtē politisko sarakstu piedāvājumi, bet sasniegtie rezultāti pēc četriem gadiem būs pamats, lai spriestu, cik efektīvi politiķi ir darbojušies 10.Saeimā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu