Regīna Ladusāne, pieminekļa uzraudze • IR.lv

Regīna Ladusāne, pieminekļa uzraudze

4
Regīna Ladusāne jau otro gadu rūpējas par Brīvības pieminekli. Durvis uz viņas biroju ir pieminekļa aizmugurē. Tur glabājas darbarīki un lentes no svinīgiem brīžiem, kā arī ved trepes augšup līdz Brīvības statujas pamatnei. Foto — Reinis Hofmanis, F64
Ieva Alberte

Ļoti interesants darbs. Viņa pati gan tā nedomā un, sēžot uz soliņa pie savas darbavietas – Brīvības pieminekļa, vairākkārt apjautājas, vai tiešām ir intervijas vērta

Nāku septiņos no rīta, sakārtoju ziedus, savācu drazas ap pieminekli. Putni arī dažkārt jāpagaiņā. Kādu laiku pie Brīvības pieminekļa nāca pīļu pāris. Tēviņš drusku piekliboja. Izčubināja puķu pušķus, kuros ir vārpas vai saulespuķu sēklas. Visvairāk darba ar ziediem ir 18.novembrī. Pērn bijis tik daudz, ka krauti cits uz cita. Regīna no krizantēmām un mārtiņrozēm veidojusi ornamentus un izvietojusi ziedus arī uz trepēm. Bet – ko ziemā var te darīt? «Sniegs jātīra! Talkā nāk kolēģe Marita, kura arī dažkārt mani nomaina, lai tieku brīvdienās.»

Ar lielu atslēgu Regīna atslēdz smagnējas durvis otrpus piemineklim, un skatam paveras neliels kabinets ar krēslu, galdu, dokumentiem. Slotas, birstes, Fairy un spaiņi pieminekļa apkopšanai glabājas divos mazākos kambaros. Visapkārt karājas lentes, kas savulaik bijušas piestiprinātas prezidentu noliktajiem ziediem. Kāds viesis no Japānas atstājis savu karodziņu.

Regīna atbild par teritoriju 10 metru rādiusā ap pieminekli. «Kā uzpūš vējš, no miskastes kaut kas atlido, kāda lapa nokrīt – uzreiz izskatās piegružots.» Regīna uzskata, ka Rīgā ir pārāk maz atkritumu urnu. Taisnība. Kad deviņos no rīta tiekamies, miskastes pilnas ar līdzņemamās kafijas krūzēm un Makdonalda papīriem. Tos revidē vārna. «Ar vārnām ir trakums. Viņas taisa lērumu.» Tāpat kā piektdienas vakaru uzdzīvotāji. Sestdienu rītos nevienu čurājošu viesi Regīna nav redzējusi, taču sliktās dūšas gan nācies tīrīt. «Kas tik nav redzēts. Mūsu pašu bāleliņi nes meitenes klēpī un sēdina puķu podos. Braukā pa pieminekli ar velosipēdiem, ar dēļiem. Reiz redzēju, kā auto ietriecās pirmajā pakāpienā.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu