Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

4

Nedēļas notikumi pasaulē

ASV prezidents Baraks Obama paudis atbalstu iecerei Manhetenā līdzās kādreizējo Pasaules tirdzniecības centra debesskrāpju atrašanās vietai būvēt mošeju. «Kā pilsonis un kā prezidents uzskatu, ka musulmaņiem ir tādas pašas tiesības praktizēt savu reliģiju kā ikvienam citam šajā valstī,» paziņoja Obama. Maija beigās Ņujorkas sabiedriskā padome akceptēja plānu būvēt mošeju līdzās vietai, kur bija debesskrāpji. Taču Amerikā ir daudz mošejas celtniecības pretinieku, kuri uzskata, ka tā kļūs par savdabīgu pieminekli islāmistiem, kuri veica terora aktus. «Šī ir Amerika, un mūsu attieksmei pret reliģisko brīvību ir jābūt nesatricināmai. Princips, ka visu ticību cilvēki ir gaidīti šajā valstī un ka valdība pret viņiem neattieksies atšķirīgi, ir vitāli svarīgs tam, kas mēs esam,» sacīja Obama.

Lietuva nepievienosies Polijas un Krievijas ierosinājumiem attiecībā uz bezvīzu režīmu ar Kaļiņingradas apgabalu, jo tas neatbilst Šengenas līguma noteikumiem, paziņojusi Lietuvas ārlietu ministrija. Vispirms jāparaksta vienošanās par iespēju bez vīzas pārvietoties 50 kilometru pierobežas joslā. Tikai pārliecinoties, kā to iespējams īstenot, varētu runāt par šāda režīma paplašināšanu.

Slovākijas parlaments atteicies no dalības Grieķijas kreditēšanā, ko apņēmies īstenot Starptautiskais Valūtas fonds un Eiropas Savienība. Grieķijas kreditēšanai starptautiskie aizdevēji solījuši 110 miljardus eiro, un Slovākijai būtu bijis jāpiedalās ar 800 miljoniem eiro. Parlaments gan apstiprināja pamata vienošanos par Eiropas Savienības 440 miljardu eiro aizdevuma mehānismu, kas tika izveidots pēc Grieķijas kredītkrīzes, lai atbalstītu valstis, kurām ir nepieciešama palīdzība, tomēr brīdināja, ka atbalstīs maksājumus vienīgi tad, ja «ES būtiski nostiprinās Stabilitātes un izaugsmes paktu un tā ieviešanu». Slovākija aicina izveidot «skaidru maksātnespējas mehānismu valstīm, kas konsekventi īsteno bezatbildīgu fiskālo politiku».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu