Gāzes monopols Latvijai ir laime • IR.lv

Gāzes monopols Latvijai ir laime

8
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

Akciju sabiedrības Latvijas gāze valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis uzskata, ka gāze nav dārga, bet jautājums par gāzes lielo lobiju Latvijā viņu sanikno: «Tas ir idiots, kas var šitādu vārdu pateikt»

Rakstiet par politiķiem, tas ir interesantāk, – mudina Adrians Dāvis, tikko esmu ienākusi viņa darba kabinetā. Pusdienas Dāvis ir atteicis (preses sekretāre skaidroja, ka viņš nepusdieno), bet intervijai laiku nolicis. Priekšnieka galds noklāts ar krāsainu grafiku lapām, datora uz tā nav. No sienas laukā lien milzīgas zobenzivs galva, plauktā vēl viena zivs statuja. «Gāze arī ir politika,» saku. «Tā jau ir,» piekrīt Dāvis, tomēr tieši tie jautājumi, kurus Dāvis uzskata par politiskiem, viņu vēlāk sadusmos tik ļoti, ka viņš mūsu sarunu gribēs pārtraukt.

Vispirms kļūstu par liecinieci Latvijas gāzes šefa telefonsarunai ar Valdi par sponsorēšanu. Nē, sponsorēt nevarot, bet par rakstu samaksāt gan – telefonklausulē saka Dāvis un pasūdzas Valdim, ka šobrīd runā ar presi, bet žurnālisti vienmēr izmet to, kas būtu jāpublicē. «Kas tas par rakstu, ko gribat nopirkt?» painteresējos. «Ar politiķiem jau nevar tā,» Dāvja atbilde liecina, ka tā nav mana darīšana, tomēr izmet, ka zvanītājs bijis Birkavs.

Gāze šovasar ir daudziem uz mēles, jo Latvijas gāze paziņojusi par cenu kāpumu iedzīvotājiem līdz pat 30%. Gāzes dēļ par vairāk nekā trešdaļu sadārdzināsies arī no tās ražotais siltums, kas rosinājis Saeimas opozīciju kārtējo reizi atlikt akcīzes nodokļa uzlikšanu gāzei, lai arī kopējā sadārdzinājumā nodoklis veido 3-7%. Sabiedrībā plaši izplatītais viedoklis, ka gāze ir dārga, Dāvim nepatīk. «Pierādiet to!» viņš teic un norāda, ka Latvijā ir Eiropas vidējās cenas un tās aprēķina pēc tās pašas formulas kā ES. Tomēr arī viņš pats uzskata, ka «šī Eiropas cena neatbilst mūsu valsts ekonomiskajiem apstākļiem». «Tā cena mums, dabīgi, ir par augstu. Mūsu uzņēmējiem pie šādas gāzes cenas saražot produkciju un ar to konkurēt tirgū ir ļoti grūti.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu