Nodokļi un taisnīgums • IR.lv

Nodokļi un taisnīgums

5
Pauls Raudseps

Pirmo reizi Latvija kā mērķi izvirza sociāli taisnīgu nodokļu sistēmu

Cik taisnīga ir Latvijas nodokļu sistēma? Cik taisnīgai tai būtu jābūt?

Jūnijā Ministru kabinets sabiedriskajai apspriešanai izvirzīja Finanšu ministrijas izstrādāto projektu «Nodokļu un nodevu sistēmas attīstības pamatnostādnes 2011-2015», kurš pirmo reizi «sociālo taisnīgumu» izvirza kā vienu no mērķiem, kuru līdzās stabiliem budžeta ieņēmumiem, prognozējamai nodokļu politikai un uzlabotai Latvijas konkurētspējai būtu jācenšas panākt ar nodokļu sistēmas palīdzību.

Atšķirīgās atbildes uz jautājumu – kas ir «sociāli taisnīga» nodokļu sistēma? – ir starp tiem būtiskajiem vērtību jautājumiem, kuri atdala kreisā spārna politiķus no labējiem. Kreisie uzskata, ka taisnīgi ir bagātajiem maksāt vairāk, lai šo papildu naudu varētu pārdalīt par labu mazturīgajiem, un tāpēc atbalsta progresīvo nodokļu sistēmu, kura panāk, ka cilvēki ar lielākiem ienākumiem vai dārgākiem īpašumiem nodokļos maksā lielāku daļu no saviem ienākumiem nekā tie, kuriem ienākumi ir mazāki. No FM rakstītā netieši izriet, ka arī ministrija piekrīt šādai taisnīguma izpratnei, jo progresīvu nodokļu sistēmu vairākkārt nosauc par «vertikālu vienlīdzību», tātad par sistēmu, kura nodrošina taisnīgu nodokļu nastas sadali starp grupām, kuras atrodas augstāk vai zemāk uz ienākumu skalas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu