Degošā Krievija • IR.lv

Degošā Krievija

3
Deg mežs pie Golovanovas ciema Rjazaņas apgabalā aptuveni 200 km uz dienvidaustrumiem no Maskavas. Foto — APF/LETA

Sarkanajā laukumā cilvēki gāzmaskās atgādina Holivudas apokaliptisko grāvēju tēlus, bet viss ir pa īstam – 140 gados lielākais karstums pļauj dzīvības

Maskavas-Ņižņijnovgorodas šosejas malā sastājušās ugunsdzēsēju automašīnas. Stipri ož pēc deguma. Vietumis vēl redzama uguns, kas beidz notiesāt pēdējos meža pārpalikumus – te nosviluši vairāki desmiti hektāru labas priežu audzes. Šosejas otrā pusē viss dūmos tīts. Te tikai viena ugunsdzēsēju mašīna un pavecāks ugunsdzēsējs laista dūmojošo kūdrāju. Blakus viņam divi vecāka gadagājuma vīri un ducis plastmasas pieclitreņu ar ūdeni. «Re, atnesām katram gadījumam, tikai jēgas jau nekādas,» saka pensionārs Ivans Aleksejevičs.

Viņš ar kaimiņu Vitāliju atnācis talkā ugunsdzēsējiem, jo blakus degošajam kūdrājam ir mazdārziņu kooperatīvs, un Ivanam te savi tradicionālie 0,6 hektāri. «Zem smiltīm ir kūdra, tā svilst. Uguni neredz, bet dūmu ka biezs. Lej ūdeni vai nelej, labuma nekāda. Ja uz mūsu pusi pārsviedīsies, tad nodegs ij mežs, ij mūsu mājiņas. Kūdru neapdzēsīsi, tā gruzdēs līdz ziemai,» saka pensionārs. «Jādara kā Amerikā,» sarunā iesaistās kaimiņš Vitālijs. «Es televizorā redzēju. Norok zemes virskārtu, izcērt speciālas stigas. Bet pie mums – kā vienmēr… Maskava ir dūmu pilna.» 

Ar marli pret tvana gāzi 
Dienvidaustrumu vējš, kas ir valdošais jau trīs nedēļas, pūš uz Maskavu visu, ko izmet gaisā degošie meži un kūdras purvi. No dūmiem nav glābiņa, ja nu vienīgi cieši aizverot logus. Taču tas palīdz tikai tiem, kam dzīvoklī ir gaisa kondicionētājs. Tiesa, agrāk vai vēlāk nākas iziet uz ielas, kur no dūmiem sāk asarot acis. Pēc ekologu ziņām, tvana gāzes koncentrācija gaisā 6,6 reizes pārsniegusi normu, un situācija tikai pasliktinās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu