Ventspils uz paplātes • IR.lv

Ventspils uz paplātes

8

Briest Ventspils tranzītbiznesa pārdošana Krievijai

Jau maijā kāda informēta persona stāstīja: «Būs nauda! Izskatās, ka Ventspilī beidzot būs liela nauda,» aicinot gan vēl neko nerakstīt par gaidāmo tranzītbiznesa pārdošanu un pamieru, kas esot panākts starp Aivaru Lembergu un viņa «oponentiem» vismaz piecus gadus ilgušajā Ventspils uzņēmēju karā, kurš kļuvis par Latvijas politikas procesa vizītkarti. Skeptiskāki ļaudis gan teic, ka uzticības abās frontes pusēs joprojām nav – visi baidoties, ka jebkurā brīdī tiks «uzmesti», kāds nopelnīs vairāk vai gūs lielāku ietekmi, tāpēc «tas, ka viņiem izdosies pārdot visu Ventspils tranzītbiznesu, ir utopija».

Un tomēr, par pamieru signalizēja jau Jāņa Maizīša nepārvēlēšana ģenerālprokurora amatā maijā un Aivara Lemberga lēmums nekandidēt vēlēšanās jūlijā, savukārt nedēļu vēlāk kuplā Krievijas oligarhu pulka ierašanās Jaunajā vilnī ar pašu Romanu Abramoviču priekšgalā netieši apstiprināja, ka darījums tiešām var notikt. Sarunu procesu apstiprinājis arī Šveices advokāts Meroni, kam pašlaik ir ļoti būtiska loma Ventspils tranzītbiznesa pārvaldīšanā.

Vērtējam, kāds ir iespējamā darījuma mērogs, ar kādām shēmām tas īstenojams un kādas būtu sekas Latvijai?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu