Citādie latvieši • IR.lv

Citādie latvieši

2
Arnis Kaktiņš: «Ja nebūtu sabrukusi Padomju Savienība, iespējams, es konstruētu kaut kādas mikroshēmas, kuras tiktu izmantotas padomju kodolraķetēs, kas notēmētas uz Ņujorku». Foto — Jānis Saliņš, F64
Anita Brauna

Sabiedriskās domas pētniekam Arnim Kaktiņam nav gatavas receptes Latvijas nākotnei, taču par vienu viņš ir drošs – bez būtiskām izmaiņām cilvēku attieksmē pret citiem un valsti neiztikt

Arņa Kaktiņa kabineta uzkrītošākais dizaina elements ir augstas grāmatu un mapju kaudzes. Uz galda un plauktos. Atomelektrostacijas, Psychometrics*, Psychology**, Stratēģiskā vadīšana, Tipi Potrebitelja*** – grāmatu «muguriņas» vēsta, ka arī tematu diapazons ir plašs. «Mani interesē gandrīz viss,» komentē Kaktiņš. Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu firmas SKDS vadītāja interešu loku nosaka arī bizness – Latvijā socioloģisko pētījumu firmas nevar atļauties specializāciju, tām jābūt universālām, «citādi maizei nesanāks».

Dažas mapes Kaktiņš noliek pa rokai, un sarunas laikā teju katru savu domu ir gatavs ilustrēt ar aptauju datiem.

Jūs esat sabiedrības pētnieks. Kas pašlaik raksturo sabiedrību pēc visām turbulencēm, kas pēdējos gados Latvijai vēlušās pāri?
Kas tiek saprasts ar turbulenci? No mana skata punkta, mums ir vesela buķete krīžu. Ir daudzas dažādas krīzes, kas atrodas ciešā cēloņu un seku sakarībā. Šīs citas krīzes ļoti lielā mērā izskaidro, kāpēc ekonomiskā krīze Latvijā ir dziļāka nekā pārējā pasaulē.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu