Mēs esam «bagāti» • IR.lv

Mēs esam «bagāti»

5
Santīmus un latus no katra pilsoņa maka «ķeksē» pārmaksātā ceļu būve, dārgie satiksmes autobusi, korupcija elektroapgādē un digitālā televīzija. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Sanita Jemberga

Vai iespējams aprēķināt, cik no mana maciņa izvelk korumpēti lielo iepirkumu rīkotāji?

No rīta mostoties un ieslēdzot gaismu, jūs pārmaksājat. Ja skatāties televīziju un tā ir digitālā, jūs pārmaksājat vēlreiz. Ja esat rīdzinieks un uz darbu dodaties ar sabiedrisko transportu, esat pārmaksājis gan par autobusu, gan e-talonu. Ja braucat ar personisko auto, visticamāk, esat pārmaksājis arī par autoceļu. Ja Daugavas šķērsošanai izmantojat Dienvidu tiltu, jums tiks piedots kāds skaļāks lamuvārds, jo esat pārmaksājis atkal, un turpināsiet maksāt vēl ilgi.

Pirms divām nedēļām Ir pētīja, kāpēc Latvijā ir tik dārgas drēbes, kosmētika un citas ikdienas preces. Šī ir medaļas otrā puse: kā mēs miljonu pēc miljona pārmaksājam par lieliem projektiem, kuros galveno lomu spēlē ar valsti vai pašvaldībām saistīti uzņēmumi un kur mums vairumā gadījumu nav iespējams izvēlēties citu pakalpojuma sniedzēju.

Arguments – konkurences trūkums un vāji regulatori – spēlē lomu arī te. Taču būtiskais iemesls ir cits: negodīgi konkursi, kas tradicionāli iet roku rokā ar piekukuļotām amatpersonām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu