Buldozers pie kultūras būvēm • IR.lv

Buldozers pie kultūras būvēm

6
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anita Brauna

Komercializācija nav nekas slikts, taču pašlaik kultūrai Rīgā sāk braukt virsū ar buldozeru – uzskata mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis

Mākslas zinātniekam Ojāram Spārītim, šķiet, vienmēr paticis tas, par ko citi vaibstās. Viņš aizstāvēja atjaunoto Melngalvju namu, ko daudzi uzskatīja par bezgaumīgi reanimētu vēsturisku celtni. Viņš atbalstīja Uzvaras pieminekļa kādreizējā uzraksta Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem atjaunošanu, ko citi uztvēra kā spļāvienu sejā Latvijas valstiskumam.

Tāpēc ir netipiski redzēt brīvdomātāju Spārīti starp cilvēkiem, kas nesen iniciējuši vēstuli Rīgas domes (RD) politiskajai vadībai, sajūtot apdraudējumu galvaspilsētas kultūras iestādēm. Uz sarunu Spārītis gan atnāk nevis norūpējies, bet entuziasma pārņemts – viņš kā Rīgas pieminekļu padomes vadītājs tikko bijis sanāksmē Kultūras ministrijā, kurā spriests par iespējamo pieminekļa uzstādīšanu baletdejotājam Mārim Liepam. «Operas apkārtnē varētu pacelties vairāki skulpturāli vai dekoratīvi veidojumi, kas iemūžina operas un baleta varoņus. Māris Liepa ir pietiekami simboliska figūra, ar kuru varētu sākt,» Spārītis zīmē vīziju.

Tiekamies konditorejā Vecrīga iepretim Mākslas akadēmijai, kur, kā jau vasaras svelmē pienākas, ir karsti, un Spārītis aicina sarunu par kultūru pēc kafijas un saldumu pauzes pārcelt uz Esplanādes parku. Tā arī darām. Sēžam uz soliņa, priekšā krāšņa puķu dobe, pa labi Latvijas armijas pulkvedis Oskars Kalpaks, aizmugurē Krievijas impērijas karavadonis Barklajs de Tolli, pa parka celiņiem rūcina kāds skūters, un mēs runājam par kultūru Rīgā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu