Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

2

Nedēļas notikumi pasaulē

Šāgada jūnijs pasaulē bijis karstākais visā novērojumu vēsturē kopš 1880.gada, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras administrācijas dati. Planētas caurmēra temperatūra pagājušajā mēnesī bijusi 16,2 grādi pēc Celsija jeb par 0,68 grādiem augstāka nekā XX gadsimta vidējais rādītājs. 2010.gadā fiksēta arī augstākā vidējā planētas temperatūra laikā no janvāra līdz jūnijam – plus 12 grādu.

Starptautiskais Valūtas fonds un Eiropas Savienība pārtraukuši sarunas ar Ungāriju un uzsvēruši, ka Budapeštai jāsamazina budžeta deficīts, pirms tā saņems jaunu aizdevuma daļu. Aizdevēju pārstāvji norādījuši, ka Ungārijas valdības plānotie izdevumu samazināšanas paņēmieni nav vērtējami kā ilgtspējīgi un negarantēs paredzēto 3,8% budžeta deficīta limitu. Tāpēc Ungārija pagaidām nesaņems atlikušo 20 miljardu eiro aizdevuma daļu, kas valstij tika garantēta 2008.gada beigās, kad tai draudēja finansiāls krahs. Analītiķi šo SVF un ES soli vērtē kā brīdinājumu citu Eiropas valstu valdībām, ka SVF un ES nepieņems aizdevuma saņēmēju atkāpšanos no budžeta tēriņu ierobežošanas. Solījumi padarīt labvēlīgākas starptautisko aizdevēju prasības bija viens no nesen parlamenta vēlēšanās uzvarējušās partijas Fidesz lozungiem.

Krievijas parlaments pieņēmis likumprojektu, kas ļaus Federālajam drošības dienestam (FDD) oficiāli brīdināt privātpersonas, kuru rīcību kvalificēs kā labvēlīgu apstākļu radīšanu nozieguma izdarīšanai. Šādu praksi piekopa FDD priekštece Valsts drošības komiteja, lai vajātu disidentus. Tas vēl vairāk palielinās FDD jau tā milzīgo varu un nostādīs to augstāk par likumu, uzsver cilvēktiesību aizstāvji.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu