Tagad joki mazi • IR.lv

Tagad joki mazi

5
43 gadus vecais Gnārs līdz šim vairāk bija pazīstams kā televīzijas un filmu varonis. Viņš pats sevi uzskata par anarhistu. Foto — Hordurs Sveinsons

Īslandiešu komiķis Jons Gnārs ekonomiskās krīzes smagākajā posmā sāka rakstīt sirreālus rakstus par politiku un piedēvēja to Vislabākajai partijai. Tagad viņš kļuvis par galvaspilsētas Reikjavīkas mēru

Zoodārzā beidzot būs leduslāči! Sabiedriskajos peldbaseinos dvieļus izsniegs bez maksas! Līdz 2020.gadam Īslandē būs parlaments, kurā vairs nelieto narkotikas! Lai pasmietos par savas valsts politisko sistēmu, komiķis Jons Gnārs pagājušā gada decembrī nodibināja Vislabāko partiju un sāka priekšvēlēšanu kampaņu, kas izskatījās kā joks. Bet – vai tas bija joks?

Kad pienāca pašvaldību vēlēšanu diena un saskaitīja balsis, izrādījās, ka finanšu krīzes apmulsinātās zemes pilsoņi izdarījuši pārsteidzošu izvēli – Vislabākā partija galvaspilsētā Reikjavīkā izrādījās populārākais saraksts, iegūstot 35% atbalstu. Gnārs, kas aģitācijas laikā apsolīja, ka pie lidostas uzbūvēs Disnejlendu, ir jau ceturtais mērs pēdējo četru gadu laikā. Viņa pārziņā tagad ir trešdaļa no 320 000 Īslandes iedzīvotāju.

Pirmajā runā pēc rezultātu paziņošanas Gnārs centās nomierināt pārējos 65% vēlētāju. «Nevienam nav jābaidās no Vislabākās partijas, jo mēs taču esam vislabākie. Pretējā gadījumā mūs sauktu par Slikto partiju vai Vissliktāko partiju. Ar tādu pat mēs negribētu sadarboties.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu