Dārgā dzīve • IR.lv

Dārgā dzīve

2
Ilustrācija — Reinis Pētersons
Anita Brauna

Mūsdienu Latviju raksturo kāds fenomens – mēs esam viena no nabadzīgākajām Eiropas Savienības valstīm, taču cenas nevienai pašai veikalu precei nav Eiropas statistikas tabulu lejasgalā. Tas nozīmē, ka ar mūsu mazajām algām par ikdienas precēm maksājam krietni augstāku cenu nekā daudzi turīgie eiropieši. Visvairāk pārmaksājam par apģērbu un apaviem.
Nelāgo fenomenu ir radījuši daži tīri ekonomiski apsvērumi, taču ir arī dīvainības

Agnesi uz sīko rūpalu pamudināja cenas britu veikalos. Bērnu krekliņi tur maksā cenu, par kādu Latvijā tos var dabūt tikai lietoto apģērbu veikalā. 80 santīmu Lielbritānijā pret minimums divarpus latiem Latvijā. Bērni aug ātri, un pārmaksāt par viņu drēbītēm nevienam negribas. Agnese britu interneta veikalā sapirka kaudzi drēbju, Lielbritānijā dzīvojošais brālis tās lika lielās somās, ar lidmašīnu veda šurp, un Agnese pārdeva tālāk. Ar visām transporta izmaksām un nelielu komisiju šīs drēbes Latvijā tomēr bija izdevīgs pirkums. «Bērnu sēdeklītis, kas Latvijā maksā 175 latus, ar visu transportēšanu man izmaksāja 80 latu,» citu piemēru min Agnese. Viņa zina stāstīt, ka ir cilvēki, kas darbojas kā kurjeri, lētās mantas no Lielbritānijas vedot šurp ar busiņu.

Agnese preci nu vairs piegādā tikai «kaimiņiem un draugiem» – ne jau tāpēc, ka tā Latvijā būtu kļuvusi lētāka. Agnese ir sākusi strādāt algotu darbu, un drēbju rūpalam vairs neatliek laika.

Apskatījos cenas ASDA interneta veikalā, kur iepērkas Agnese. Bērniem domātā apģērbu sērija George piedāvā divus krekliņus par pusotru mārciņu (Ls 1,25), kleitiņu – par trīs mārciņām (Ls 2,50), trīs trikotāžas šortu pārus – par četrām mārciņām (Ls 3,30). Arī Eiropas oficiālā statistika liecina, ka Lielbritānijā apģērbs ir lēts – vislētākais ES. Briti par apģērbu maksā 83% no Eiropas Savienības vidējā līmeņa, latvieši – precīzi vidējo cenu. Lētākas nekā Latvijā drēbes ir arī Francijā, Īrijā un kaimiņos Lietuvā, savukārt Igaunijā – dārgākas. Visdārgāk apģērbs maksā Skandināvijas valstīs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu