Svinīgas jēra ribiņas • IR.lv

Svinīgas jēra ribiņas

5
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Kad Latvijā viesojas citu valstu galvas, vizītes oficiālajā darba kārtībā noteikti ir svinīgās vakariņas. Kā tas izskatās no otras puses?

Valsts prezidentu vakariņas nav gluži Pelnrušķītes balle, tomēr tajās lemts pabūt tikai īpaši lūgtām personām, kas atbilst striktām protokola prasībām. Mēs nebijām viesu vidū, taču novērojām, kā Melngalvju nams pārtop solīdā restorānā, lai uzņemtu Slovēnijas prezidentu Danilo Turku ar kundzi Barbaru.

Oficiālās vakariņas ilgst vien pāris stundu, bet gatavošanās tām sākas teju mēnesi iepriekš: jāizsūta ielūgumi, jāizraugās vieta un ēdinātāji. Svarīgajā vakarā katram ir sava loma – sākot ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, kas kopā ar kundzi uzņem augstos viesus, un beidzot ar pavāriem, ziedu kompozīciju veidotājiem un pat drošības dienesta suņiem.

Vakars sākas ar Valsts prezidenta uzrunu, ko noslēdz tosts un tiek atskaņota viesu valsts himna. Tad uzrunu saka ciemiņu prezidents, un pēc Latvijas himnas izskanēšanas sākas vakariņas. Lūgtie viesi – kungi smokingos un dāmas garajos vakartērpos – ir abu valstu oficiālo delegāciju pārstāvji, valsts amatpersonas, kā arī cilvēki no kultūras un biznesa aprindām. Vakariņās par godu Slovēnijas prezidentam un viņa kundzei piedalījās 67 viesi.
Pasākuma izmaksas – 3198 lati.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu