Izsprucis no vārīšanās • IR.lv

Izsprucis no vārīšanās

6
Jurģis Šķilters ir aizgājis no darba Filozofijas fakultātē. «Nevar jau visu laiku peldēt pret straumi. Skriet ar galvu sienā. Tas nogurdina». Foto — Lauris Vīksne, F64
Anda Burve-Rozīte

Ja mēs pievērsim acis uz izcilības kritērijiem, nodokļu maksātāji vēl ilgi finansēs viduvējības un zinātne Latvijā grims, saka filozofijas zinātņu doktors Jurģis Šķilters

Martā uzvirmoja skandāls Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē, jo otrā kursa students Armands Leimanis kopā ar studiju biedriem publiski pārmeta plaģiātismu dažu LU filozofijas mācībspēku darbos un sūdzējās par zemo studiju kvalitāti. Asajā vārdu pārmaiņā medijos cita starpā studenti uzsvēra, ka ir pasniedzējs, kura lekcijas ir aizraujošas un augstvērtīgas – tas ir Jurģis Šķilters (34). Izskanēja minējumi, ka akadēmiskās vides konjunktūras dēļ viņam var nākties darbu filozofijas fakultātē pamest. Jūnijā, beidzoties sesijai un maģistra darbu aizstāvēšanai, Jurģis Šķilters no darba Filozofijas fakultātē tiešām ir aizgājis. Kāpēc tā un kādas ir filozofijas doktora domas par Latvijas izglītības nākotni? 

Roberta Ķīļa vadītās Stratēģiskās analīzes komisijas izstrādātajā valsts ilgtspējīgas attīstības plānā par izglītību teikts: turpmākajos gados būs svarīgi, lai cilvēki Latvijā būtu spējīgi uzlūkot izglītības iespējas radoši. Studēt ne tikai jaunībā, bet arī četrdesmit, piecdesmit, pat sešdesmit gadu vecumā, kā arī pusmūžā mainīt profesiju. Kā jūs, strādājot ar studentiem, redzat – latvieši ir radoši, elastīgi? 

Grūti pateikt, vai latvieši ir radoši. Problēma nav radošumā, vai tā trūkumā, bet, vai latvieši spēs adaptēties līdzi laikam, mest kūleņus atbilstoši izglītības, zinātnes un tautsaimniecības konjunktūrai. Par to es šaubos. Latvijas sabiedrība ir ļoti konservatīva. Domājot par mūsu izglītības nākotni, tas var maksāt dārgi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu