Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

2
Vimbldonas tenisa turnīrā piedzīvota profesionālā tenisa vēsturē ilgākā spēle — francūzis Nikolā Maī un amerikānis Džons Isners kortā cīnījās 11 stundas un piecas minūtes. Uzvarēja Isners. Foto — AFP/LETA

Nedēļas notikumi pasaulē

Pasaules 20 attīstītāko valstu jeb tā dēvētās G20 līderi apņēmušies uz pusi samazināt nacionālo budžetu deficītus līdz 2013.gadam un līdz 2016.gadam stabilizēt vai samazināt valstu parādsaistības. Sanāksmē Kanādā tomēr tika nolemts atteikties no ieceres par globālo banku nodokli.

Kārtējais Krievijas «gāzes konflikts» – šoreiz ar Baltkrieviju – pagājušonedēļ apdraudēja gāzes piegādes Eiropai. Abas valstis sastrīdējās par savstarpējo parādu. Gazprom sāka samazināt piegādi Baltkrievijai, prasot samaksāt 192 miljonu dolāru parādu. Minska atbildēja ar prasību samaksāt 260 miljonu parādu par tranzītu un piedraudēja apturēt Krievijas gāzes piegādi Eiropai. Līdz svētdienai puses bija samaksājušas viena otrai parādu lielāko daļu un gāzes piegāde tika atjaunota. Taču konflikts licis ES aktivizēt gāzes krīzes plānošanas pasākumus.

Kirgizstāna pāries no prezidentālas uz parlamentāru republiku, jo referendumā vairāk nekā 90% atbalstījuši šādus pagaidu valdības rosinātos grozījumus konstitūcijā. Vēl paredzēts, ka valsts galvas amatu varēs ieņemt tikai vienu sešu gadu pilnvaru laiku un ka prezidentam nebūs pilnīgas tiesiskās imunitātes. Aprīlī tika gāzts Kirgizstānas prezidenta Kurmanbeka Bakijeva režīms un varu pārņēma opozīcijas izveidotā pagaidu valdība agrākās ārlietu ministres Rozas Otunbajevas vadībā. 11.jūnijā dienvidu pilsētā Ošā sākās plašas nekārtības, kurās, pēc neoficiāliem datiem, dzīvību zaudēja vismaz 2000 cilvēku. 10.oktobrī plānots rīkot parlamenta vēlēšanas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu