Gundega Strautmane • IR.lv

Gundega Strautmane

4
Reinis Hofmanis, F64

16.jūnijā tika atklāta starptautiski atzītās tekstildizaineres  trešā personālizstāde «Attiecību ornamenti». Tā tapusi sadarbībā ar sociālo tīklu pētnieku Valdi Krebu

Gundega ornamentu rada, ar pavedienu savienojot fiksētos punktus, un katrs punkts apzīmē cilvēku sociālajā vidē, savukārt līnija – starp cilvēkiem pastāvošo saikni. Savos darbos viņa ne tikai izmanto auduma pavedienus, bet kopā saauž dažādus materiālus un tehnoloģijas. Izaicinošs ir projekts – braila kalkulators, kuru gaida neredzīgo biedrība, jo ir atzinusi, ka šī ierīce palīdzēs neredzīgo mācību procesā.

Vecums: 31.  Dzīvesvieta: Ogre. Tēvs un māte: tēvs Rolands ir miris, māte Ināra ir kapu kopēja. Kas tevi iedvesmo mākslas darbiem? «Viss, kam ir regulāras formas. Urbānā vide. Tā varētu būt arī kāda skolēna ģeometrijas grāmata. Līnijas, punkti un skaitļi.» Atmiņas no skolas? «Jā, iespējams, tā ir kāda trauma no pamatskolas laikiem, kad ar skolotāju sēdējām pie eglītes un mēģinājām izspiest kādu trijnieku ģeometrijā. Jāsaka uzreiz, mani darbi neilustrē dabā pastāvošas formas.» 

Kas ir tava autoritāte mākslā? «Tādas man nav, bet ir cilvēki, kuru neatlaidību un perfektumu es apbrīnoju.» Ko izstādes atklāšanā paturēsi nepateiktu, bet tomēr nodomāsi? «Ja mēs apskatāmies apkārt, grūti neredzēt, cik lielisks mākslas darbs ir pasaule, kurā dzīvojam. Nekas no tā, ko radījis Dievs, nav nepilnvērtīgs vai destruktīvs. Domāju, ka mani darbi ir arī Viņa darbi tik daudz, cik neesmu tiem traucējusi notikt.» Ar kādu materiālu tev vislabāk patīk strādāt? «Ar perfektiem, gludiem, steriliem materiāliem. Mani fascinē neierobežots baltums.» Ko tavi skolēni Ogres Amatniecības vidusskolā tev ir iemācījuši? «Mobilizējuši. Būt katrā stundā kā uz skatuves un nākt klajā ar vērtīgu informāciju.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu