Virēna Liberte, uzņēmēja • IR.lv

Virēna Liberte, uzņēmēja

7
Jau desmito gadu Virēna Liberte vada SIA Virama veikalu kafejnīcu, kur, dzerot kafiju par 50 santīmiem, var vērot, kā pie prezidenta pils izritina sarkanos paklājus. Foto — Reinis Hofmanis, F64
Ieva Alberte

Man viņa iepatikās jau pirms gada. Un tā – klaukts! – uzreiz. Biju iegājusi veikalā, kas šaurības dēļ atgādināja alu, un veikala vadītājai Virēnai Libertei apvaicājos, kā tik maza vieta var izdzīvot. Varot, turklāt 2010.gadā svinēšot desmit gadu jubileju

Vecrīgā āra kafejnīcas lielākoties iekārtotas uz koka platformām, taču pie Virēnas galdiņi nolikti uz bruģa. Tikai četri, un ap desmitiem no rīta visi ir aizņemti. Saimniece stāsta, ka daudzi klienti rīta kafiju te dzer desmito gadu. «Šogad gan apgrozījums kritās trīs reizes. Ja kāds būtu iepriekš ko tādu paredzējis, es neticētu. Pērn piecas reizes biju ārzemēs, šogad – nevienu! Ziemā šķita, ka aiziešu pa burbuli, ieguldīju visus ietaupījumus. Lielākoties ienākumi ir no manas vasaras kafejnīcas Labais krasts un banketiem.» 

Pēc izglītības Virēna ir inženiere, rūpnīcā VEF konstruējusi telegrāfa centrāles. Kad rūpnīcu likvidēja, atsaucās uz kolēģes aicinājumu strādāt par pārdevēju. Tā lieta padevās, Virēna kļuva par kāda veikala vadītāju, pēc tam darbojās maiznīcā kā menedžere. 

Kādu dienu paziņas piedāvāja Virēnai apskatīt nomājamas telpas iepretim pilij. Jau labu laiku bija doma izveidot ko savu, un tā nu bija iespēja. Decembrī tika atvērts krogs Pagrabiņš, aprīlī – veikals. Krogs darbojās četrus gadus. Gadu pēc tā slēgšanas Virēna atvēra vasaras kafejnīcu Labais krasts – terasē pie Anglikāņu baznīcas. «Ļoti skaista vieta. Ja gribas nomierināties, aizeju tur pasēdēt un paskatīties uz Daugavu.» Stresa gan arī tur netrūkst – šosezon jau nozagts pāris pledu un begonijas. Pērn nav paveicies ar līdzņemamās kafijas kiosku Liberto Jēkaba kazarmās. Vieta bijusi pasakaina, arī īres maksu, kas bija ap 1000 latu par 16 m2, nokaulēja uz pusi, tomēr rūpalu nācies slēgt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu