Kopētāji neko neaizmirst • IR.lv

Kopētāji neko neaizmirst

5
Ilustrācija — Reinis Pētersons

Modernie kopētāji ir ne tikai papīru pavairotāji, bet arī datori, kas spēj saglabāt visu apstrādāto informāciju

Cik daudzu kopētāju atmiņā ir saglabājies kāds jūsu konta izraksts, slimības vēsture, pase vai konfidenciāls līgums? Ja kādu no šiem dokumentiem esat kopējis jaunākās paaudzes iekārtās, kas ražotas pēc 2002.gada, ļoti iespējams, ka jūsu dati jo-projām glabājas ierīces cietajā diskā un lietpratējs bez grūtībām varēs šo informāciju izvilināt no mašīnas smadzenēm. Šokējoši? Atklājumi, pie kuriem žurnālistiskajā izmeklēšanā nonāca ASV telesabiedrība CBS, apstiprina bažas. No nejauši izraudzītiem kopētājiem, ko par dažiem simtiem dolāru jebkurš var brīvi iegādāties lietotās tehnikas bāzēs, žurnālisti «izpumpēja» policijas informāciju par seksuālajiem noziegumiem un narkotiku izplatītājiem, simtiem lappušu no slimības vēsturēm, sensitīvus sociālās apdrošināšanas datus.

Vai Latvijā esam vairāk pasargāti? Aptaujājām kopētāju dīleru kompānijas, iestādes un uzņēmumus, lai uzzinātu, kas notiek ar dzimšanas apliecību, analīžu rezultātu, banku operāciju izrakstiem un citiem jutīgu informāciju saturošiem dokumentiem, kas var glabāties kopētāju cietajos diskos.

Multifunkcionālie iegaumētāji

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu