Aigars Namiķis, kontrolieris • IR.lv

Aigars Namiķis, kontrolieris

3
Pirmoreiz par kontrolieri Aigars sāka strādāt pirms desmit gadiem, uzreiz pēc dienesta Latvijas aviācijas spēkos. Pirms trim gadiem kontroliera darbā viņš atgriezās. «Nekas nav mainījies. «Zaķu» nav mazāk. Foto — Mārtiņš Zilgalvis, F64
Ieva Alberte

Nu, sitīsit mani nost? – Rīgas satiksmes kontrolierim Aigaram Namiķim nesen vaicāja kāds vīrs gados. Ne jokojot, bet ar pārmetumu un agresiju

Kopš bezbiļetnieku un kontrolieru kautiņiem Aigaram regulāri jādzird līdzīgi izteikumi. Ne velti, jo pēdējais kautiņš ar košanu un sišanu Marijas ielā Youtube skatīts vairāk nekā 42 000 reižu. «Jā, un tas nav vienīgais video par kontrolieriem,» Aigars sakās redzējis arī citus. Kontrolieri gan ir dažādi, un tie, kuri tikko sākuši darbu, mēdzot aizrauties ar sodīšanu – alga daļēji atkarīga arī no pieķerto «zaķu» skaita. 

Dienā kontrolieri pārbauda līdz 400 cilvēku. Aigaram labāk patīk strādāt maršrutos uz attālākām Rīgas vietām, kur transports kursē reti un līdz ar to cilvēki pērk biļetes, jo nevēlas tapt izsēdināti mežmalā. Visgrūtāk ir trolejbusos uz Ķengaragu un Pļavniekiem. «Bez policijas tur nav ko darīt. Mēs, kontrolieri, esam nekas. Varam palūgt biļeti, ja nav – sodīt, taču, ja pasažieris bēg – aizturēt nevaram. Tikai izsaukt policiju. Kamēr saucu, «zaķis» aizbēg,» Aigars stāsta, ka pasargāts jūtas tikai reidos ar policijas piedalīšanos. 

Aigars novērojis: ieraudzījuši kontroli, bezbiļetnieki novērš skatienu logā, iemieg, runā pa telefonu, apgalvo, ka pazudis maks, sakās pabraukt vienu pieturu. Pensionāri spēlējot uz jūtām – stāstot par mazo pensiju un veselības problēmām. «Kad jātiek transportā – tad gan lec tā, ka no kājām gāž.» Mūsu saruna notiek reida laikā, un arī es piedzīvoju, kā «zaķene» ap 60 sāk raudāt, lamāties un vaino aparātu, kas nav reģistrējis e-talonu. Šmaucas arī solīdi, uzvalkos tērpti vīri: reģistrē e-talonu tikai tad, kad ierauga kontroli. Savukārt studenti mēdz klāstīt savas tiesības, lai arī paši nav izpildījuši savus pienākumus – norēķinājušies par braucienu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu