Liktenīgais eiro • IR.lv

Liktenīgais eiro

4
Foto: Reuters/LETA
Pauls Raudseps

Obama zvana Merkelei, Ķīna izsaka bažas. Visi satraukti par Eiropas kopējo valūtu

Pat tādi cilvēki, kuri reti pievērš uzmanību ekonomikai un finansēm, sāk uzdot jautājumu: kas notiek ar eiro? Eiropas Savienības nauda, pie kuras vērtības ir piesaistīts lats un par kuru vēl nesen runājā kā par iespējamu dolāra aizstājēju starptautiskajos norēķinos un centrālo banku rezervēs, pēdējo mēnešu laikā ir pārtapusi no Eiropas spēka un vienotības simbola par problēmu, kura skar krietni vairāk nekā tikai tās 16 valstis, kuras ieviesušas kopējo valūtu. Pirms vēsturiskā 9.maija lēmuma izveidot 750 miljardu eiro vērtu fondu, lai palīdzētu eirozonas valstīm, kurām nākotnē varētu rasties grūtības aizņemties naudu no privātiem aizdevējiem, ASV prezidents Baraks Obama piezvanīja gan Vācijas kanclerei Angelai Merkelei, gan Francijas prezidentam Nikolā Sarkozī, lai mudinātu viņus uz izšķirošu rīcību. Uzvaras dienas svinībās Maskavā parādes laikā Ķīnas prezidents bažīgi apvaicājies Merkelei par eiro stabilizēšanas plāniem. 

20% KRITUMS

Starp pagājušā gada decembra vidu, kad eiro sasniedza savu augstāko punktu kopš starptautiskās finanšu krīzes sākuma, un šāgada maiju, eiro vērtība pret dolāru samazinājās par gandrīz 20%. Maija vidū tā no-krita līdz zemākajam punktam pēdējo četru gadu laikā – 1,21 USD par vienu eiro. Kopš tā eiro ir nedaudz atkopies, tomēr analītiķi ir bažīgi par tā nākotnes perspektīvām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu