Amazones pret plastikātu • IR.lv

Amazones pret plastikātu

4
mammalampa dizainere un idejiskā virzītāja Ieva Kalēja ar lampas Līgava «galvu». Foto — Nils Vilnis
Sanita Jemberga

mammalampa gaismekļi kā protests pret sērijveida lampām pie vietējā dizaina debesīm uzlēca skaļi un strauji. Mākslinieces uzvarēja dizaina konkursā un uzreiz pēc tam devās uz izstādi Milānā. Tur viņas bija arī šogad, bet ikdiena paiet cīņā starp izvēli: radīt masveidīgāku un lētāku produktu vai turēties pie ideāliem

Eiropas lielākā dizaina notikuma – Milānas dizaina nedēļas – apmeklētāju acīm aprīļa beigās šogad parādījās ideālā Latvija. Arhitektu birojs Arhiidea rādīja moduļu māju Esclice, kuras gaišā koka konstrukcijas formu bija ieguvušas, iespaidojoties no šķēlēs sagriezta rupj­maizes kukuļa (arī mājas nosaukums franciski nozīmē «šķēle»). Māja iekārtota ar starptautiski zināmajām Rauzas kompānijas ražotajām Mint mēbelēm, Māras Skujenieces keramiku, Inch tekstilu un mammalampa gaismekļiem. Dabiska un gaiša.

«Tie, kas iesaistīti šajā komplektā, stilistiski viens otru papildina, pasaules izjūta ir uz viena viļņa, un tā ir ļoti latviska. Puiši smējās, ka māja ir šķūnīša arhetips,» saka mammalampa dizainere un idejiskā virzītāja Ieva Kalēja (32).

mammalampa darbu saulītē izcēla žurnāla Deko konkurss par labāko Latvijas dizainu 2008.gadā, kur pirms tam neredzētais zīmols mammalampa ieguva 1.vietu rūpnieciskā dizaina kategorijā. Balvu pasniedza 2009.gadā, sākās publicitātes vilnis, pēc tam dabas gaismekļu radītājas piedalījās prestižajā Milānas dizaina nedēļā, vēlāk līdzīgā skatē Poznaņā. Lampas parādījās vairākos Latvijas veikalos (tie, kas par dizainu neinteresējas, tās, iespējams, redzējuši ekokosmētikas ražotāja MÁDARA veikalu interjerā).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu