AŠ kvadrāta saknes • IR.lv

AŠ kvadrāta saknes

3
Andris Šķēle. Foto: Edijs Pālens, LETA

Politisko apvienību (AŠ)2 Vaira Vīķe-Freiberga raksturoja ar frāzi 0+0=0. Tomēr šādu epitetu var attiecināt tikai uz abu AŠ partijām, kas nīkuļo zem 5% barjeras. Aprakstot Andra Šķēles un Aināra Šlesera biznesu, sešām nullēm priekšā jāliek trekni cipari. Bagātība un politiskā vara nodrošina viņu lielo ietekmi. Šis stāsts ir par abu uzņēmējdarbību, par to, kas viņiem pieder un kādas intereses jaušamas aiz viņu politiskās darbības

Pēc aiziešanas no aktīvās politikas Andris Šķēle ir izveidojis plašu un sazarotu biznesa impēriju. Viņam vai viņa ģimenei pieder lieli nekustamie īpašumi, Valmieras piens un Rūjienas saldējums, viņiem ir kapitāla daļas Rīgas pasažieru terminālī un Liepājas autobusu parkā, kopumā ap 20 uzņēmumu. Tomēr cik varena ir impērija, tik vareni ir tās parādi – pēc publiski pieejamās informācijas, ar Šķēles vārdu saistītie uzņēmumi un to īpašumi ir ieķīlāti par aptuveni 70 miljoniem latu. 

Tas automātiski nenozīmē, ka parādsaistības ir tieši tikpat lielas, jo bankas nereti ņem vērtīgāku ķīlu nekā ir kredīta apjoms. Tomēr parādi velkas līdzi no iepriekšējiem gadiem, kad tirgus un biznesa apgriezieni bija gluži citi, un tas liek uzdot jautājumu, vai uzņēmējs, kuram piedēvē fantastisku biznesa ķērienu, treknajos gados nav pārrēķinājies un uzņēmies saistības, ar kurām vairs nevar tikt galā.

«Lielākā daļa uzņēmumu vai īpašumu ir iegādāti kā paaugstināta riska aktīvi,» tāda ir paša Šķēles atbilde. «Šādu aktīvu iegāde balstās uz biznesa plāniem, kuri ar bankām ir saskaņoti, un paredz kredītu atmaksu pēc noteikta grafika.» Uz mūsu jautājumiem Tautas partijas vadītājs izvēlējās atbildēt rakstiski

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu